Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pozor, na Slovensku opäť úradujú podvodníci: Biznis s autosúčiastkami cez bazár!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Výhodne predám autosúčiastky! Aj na takéto ponuky neraz narazíte na internete. Netreba však veriť všetkému, čo je lákavé. Trnavská polícia informovala, že vyšetruje zločin pokračujúceho podvodu. Pomôcť im s tým môžete aj vy.

O čo vlastne ide? "Na internetovom bazárovom portáli ponúkala doposiaľ neznáma osoba na predaj rôzne autosúčiastky, náhradné diely, komponenty do špeciálnych áut. So záujemcami vždy komunikovala cez telefónne číslo a od kupujúcich požadovala, aby platbu realizovali ešte pred dodaním tovaru na bankový účet," priblížila polícia.

Prečítajte si aj: Podvod so zdravotníckymi pomôckami: Nemocnica vo Vranove nad Topľou podala trestné oznámenie

Osoba mala v inzerátoch vystupovať pod viacerými menami. Mala tiež rôzne telefónne čísla a e-mailové adresy. Tí, ktorí sa s podvodníkom dohodli, sa však tovaru nikdy nedočkali. "Doposiaľ polícia eviduje škody za 2661 eur a nie je vylúčené, že týchto osôb je v skutočnosti i viac," doplnili zástupcovia zákona. Rozhodli sa preto osloviť aj verejnosť.

Reagovali ste na inzerát?

Ak máte pocit, že ste sa aj vy mohli stať obeťou takéhoto podvodu pri predaji autosúčiastok, a reagovali ste v čase od 1. marca do 29. júla 2019 na takýto inzerát, môžete sa polícii ozvať aj cez súkromnú správu na sociálnej sieti (Polícia SR - Trnavský kraj). "Bankový účet ani podozrivú osobu nemôže polícia bližšie zverejňovať," dodali.

Polícia zároveň apeluje na ľudí, aby nákupy cez internet vždy dobre zvážili. "Prípady, s ktorými sa polícia zaoberá a rieši s podvedenými ľuďmi, je stále veľa. Pri nákupoch cez internet by občania mali prihliadnuť na viaceré faktory. Extrémne výhodná kúpa by však nemala byť jediným a rozhodujúcim kritériom," pripomenula polícia.

Pozor, na Slovensku opäť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Odporúčania polície

- nakupujte v overených internetových obchodoch

- pri súkromných inzerciách uprednostnite pokiaľ možno osobný odber. Tovar si môžete skontrolovať, vyskúšať a výhodou je, že peniaze nemusíte posielať nikomu vopred

- ak sa stanete obeťou podvodníka, kontaktujte políciu

- všetky informácie o osobe, aj internetovú komunikáciu, si pre tento prípad uchovajte

Viac o téme: PodvodAutosúčiastkyPolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu