Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Verdikt v prípade aktivistov Greenpeace, ktorí vyliezli na ťažobnú vežu v Novákoch: Nevinní!

Aktivisti Greenpeace sú už na slobode. Zobraziť galériu (3)
Aktivisti Greenpeace sú už na slobode. (Zdroj: FB/Vlado Benko jr.)

NOVÁKY/TRENČÍN - Aktivisti a aktivistky, ktorí vlani vyliezli na ťažobnú vežu nováckej bane, nespáchali trestný čin všeobecného ohrozenia. Rozhodlo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trenčíne a prípad postúpilo Obvodnému banskému úradu v Prievidzi. Ten by ho mal ďalej posudzovať v priestupkovom konaní. V piatok to potvrdil trenčiansky krajský policajný hovorca Pavol Kudlička.

Organizácia Greenpeace Slovensko v piatok ďalej informovala, že z uznesenia policajného vyšetrovateľa vyplýva, že skutok, pre ktorý sa viedlo trestné stíhanie, najmä vzhľadom na spôsob jeho vykonania, následky a okolnosti, za ktorých bol spáchaný, nie je zločinom všeobecného ohrozenia. Nedošlo totiž podľa neho k naplneniu všetkých znakov objektívnej stránky skutkovej podstaty trestného činu a konanie osôb možno klasifikovať ako priestupok.

Aktivistov väzobne stíhajú za nenásilný protest v Novákoch: Podobná akcia v Poľsku mala odlišný záver

"Rozhodnutie vyšetrovateľa potvrdilo to, čo sme vysvetľovali od začiatku. Aktivisti a aktivistky Greenpeace nespáchali žiadny trestný čin, a teda neohrozili nikoho zdravie, život ani majetok. V súčasnosti čelíme závažnej situácii klimatickej zmeny a tento počin aktivistov a aktivistiek bol aktom odvahy a nie zločinu. Aktivizmus nesmie byť trestaný," uviedla riaditeľka Greenpeace Slovensko Ivana Kohutková. 

Aktivisti Greenpeace vyliezli na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Greenpeace Slovensko: Tomáš Halász)

Dvanásti aktivisti a aktivistky zo Slovenska, Českej republiky, Fínska, Nemecka a Belgicka vyvesili vlani 28. novembra na ťažobnú vežu uhoľnej spoločnosti Hornonitrianske bane Prievidza transparent s odkazom Skončite dobu uhoľnú. Protestovali tak proti ťažbe uhlia. Za svoj skutok boli najskôr stíhaní väzobne, na príkaz generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára sa po niekoľkých dňoch dostali na slobodu. 

HBP trvajú na tom, že aktivisti ohrozili bezpečnosť pracovníkov v baniach

Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) trvajú na tom, že konaním aktivistov, ktorí vyliezli na ťažobnú vežu nováckej bane, bola ohrozená bezpečnosť pracovníkov. Spoločnosť to uviedla v reakcii na rozhodnutie polície, že nešlo o trestný čin.

"Vyšetrovanie bolo postúpené štátnej banskej správe, ktorá bude v rámci priestupkového konania rozhodovať o zodpovednosti a rozsahu zavinenia aktivistov. Nič to nemení na skutočnosti, že protiprávnym konaním aktivistov bola ohrozená bezpečnosť pracovníkov a spoločnosti vznikla škoda," povedala hovorkyňa baní Adriana Siváková.

Viac o téme: AktivistiPrievidzaGreenpeace
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu