Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nová droga už zabíja aj u nás! Prvý prípad v Trebišove: Hrozbou je, že sa podobá marihuane

Ilustračná foto.
Ilustračná foto. (Zdroj: TASR/AP Photo/Matilde Campodonico)

BRATISLAVA/ TREBIŠOV - Ešte minulý rok česká polícia informovala o nebezpečných drogách, syntetických kanabinoidoch. U našich susedov zabíjali, desiatky ľudí sa priotrávili a skončili v nemocnici. Správy o látke, ktorá sa podobá marihuane, sa už v minulosti objavili aj na Slovensku. V marci tohto roka však lekári potvrdili vôbec prvú otravu súvisiacu priamo so spomínanou drogou. V Trebišove prišiel o život 33-ročný muž.

Syntetické kanabinoidy, ku ktorým patria napríklad Spice, K2, či herba, sú rôznorodé psychoaktívne látky, ktoré podobne ako iné kanabinoidy obsadzujú kanabinoidné receptory v mozgu. Jaroslav Rybár z Centra pre liečbu drogových závislostí priblížil, že sa používajú ako alternatíva marihuany.

Herba, ktorá zabíjala na Slovensku, sa vyrába zo sušených rastlinných materiálov (marihuana, bylinky, tráva, pozn. red) s obsahom nových psychotropných látok. Najčastejšie sa fajčí alebo inhaluje.

Pri hraniciach Slovenska zabíja zombie droga: Šokujúce zistenie, v obehu sú tisíce dávok

Keďže v syntetických drogách nie sú iba látky podobné marihuane, môžu mať silnejšie účinky. Ako uviedol J. Rybár, podľa literatúry môžu byť niektoré päťkrát, iné 25-krát, dokonca až 800-krát silnejšie než spomínaná droga. Vyrábajú sa v laboratóriu a pri užití s alkoholom sa riziko poškodenia organizmu zvyšuje. Závislosť na nich sa dostaví omnoho rýchlejšie, navyše ich užitie môže vyvolať halucinácie a kŕče.

Prvý prípad úmrtia u nás

O úmrtí informoval portál TV JOJ noviny.sk. Pitva potvrdila, že smrť muža priamo súvisí s otravou syntetickými látkami, ktoré obsahuje herba. Ide o vôbec prvý prípad na Slovensku, táto droga u nás ešte nezabíjala. Muž mal užiť drogu vo forme cigarety, ktorú mu ponúkli díleri. Miestni si myslia, že bol v čase, keď ju užil, aj pod vplyvom alkoholu.

Odborník o zombie droge, ktorá zabíjala neďaleko Slovenska: Až 800-krát silnejšia než marihuana

Na Slovensku polícia syntetické drogy zaznamenala aj v minulosti, nepodpísali sa však pod úmrtie. Vo výročnej správe o stave a vývoji drogovej scény na území SR v roku 2017 sa uvádza viacero prípadov výskytu syntetických kanabinoidov. Distribúcia spomínanej herby sa do južných okresov podľa správy rozšírila postupne od roku 2012. 

Polícia ešte vo februári zverejnila v súvislosti s nebezpečnou drogou video na sociálnej sieti.

"V priebehu roka 2017 bol v Trebišove opätovne, tak ako aj v roku 2016, zaznamenaný výskyt látky FUB-AMB (AMB-FUBINACA). Táto látka z hľadiska chemickej štruktúry patrí medzi syntetické kanabinoidy," znie v dokumente.

Padli obvinenia

Košická policajná hovorkyňa Lenka Ivanová doplnila, že výskyt herby zaznamenala polícia v meste Trebišov, ale tiež v Kráľovskom Chlmci. "Útvary v pôsobnosti Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Trebišove od roku 2017 doposiaľ zaznamenali 11 prípadov súvisiacich s novou dizajnérskou drogou, zvanou Herba," objasnila hovorkyňa s tým, že voči ôsmim konkrétnym osobám bolo vznesené obvinenie, z nich tri boli stíhané väzobne.

"Jedno trestné stíhanie bolo odložené pre neprípustnosť trestného stíhania, keďže skutku sa dopustila maloletá osoba, v jednom prípade bolo začaté trestné stíhanie a v súčasnosti s vykonávajú potrebné procesné úkony, jedno trestné stíhanie bolo zastavené," dodala L. Ivanová.

Užívanie nie je trestné

V Európskej správe o drogách s názvom Trendy a vývojové zmeny v roku 2018 sa spomína, že nové psychoaktívne látky, medzi ktoré patria aj syntetické kanabinoidy, nepodliehajú medzinárodným kontrolám drog. "Vo väčšine prípadov sa predávajú ako „legálne“ náhrady nelegálnych drog, pričom iné sú zamerané na malé skupiny, ktoré ich chcú skúmať pre ich možné nové účinky," uvádzajú v dokumente.

Práve z tohto dôvodu ide o zložitý drogový trh, ktorý je náročné kontrolovať. Ako potvrdila aj Polícia SR na Facebooku, podľa zákona nie je užívanie tejto látky trestné, rovnako ako v prípade toluénu.

Dovoz z Maďarska

Zástupcovia zákona na sociálnej sieti ešte vo februári informovali aj o tom, že herba sa na Slovensko dostáva z Maďarska. "Pre políciu je z procesného hľadiska dôležité dostať ľudí, ktorí túto drogu rozširujú, a získať k tomu svedecké výpovede, čo je ťažšie oproti prípadom iných drog, ktorých požívanie je trestné," vysvetlili v príspevku.

Napriek tomu, že polícia sa snaží bojovať s dílermi tejto mimoriadne návykovej látky, pre muža z Trebišova je už neskoro. "Pamätajte si, že ak viete čokoľvek, čo by nám mohlo pomôcť, ihneď volajte na 158. Ako sme napísali vyššie, svedecké výpovede sú extrémne dôležité," dodáva polícia.

Viac o téme: DrogaSmrťSlovenskoHerba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu