Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Smelé plány stáli Tomáša (†37) život: FOTO S Honzom mali len jeden cieľ, s týmto nerátali!

Tomáš Kudrna Zobraziť galériu (4)
Tomáš Kudrna (Zdroj: FB/Tomáš Kudrna)

FITZ ROY – Na takmer 3,5-tisícovú legendárnu horu Fitz Roy nevedie ľahká cesta. So smelými plánmi sa na ňu vybrali aj dvaja Česi. Bohužiaľ, jeden z nich, otec dvoch detí, sa živý už nevrátil. Jeho zmrznuté telo zostalo vysoko na južnej strane hory.

Dvaja Česi a dobrí kamaráti mali smelé plány. Vystúpiť totiž na Fitz Roy je snom nejedného horolezca. Tomáš Kudrna (†37) si spolu s Honzom zaumienili, že túto náročnú výpravu absolvujú. Do Patagónie tak vyrazili ešte v závere vlaňajšieho roka.

Na nedatovaných snímkach je zosnulý Tomáš Kudrna.
Zobraziť galériu (4)
Na nedatovaných snímkach je zosnulý Tomáš Kudrna.  (Zdroj: FB/Tomáš Kudrna)

Na legendárnu horu Fitz Roy začali vystupovať uplynulý týždeň. Bohužiaľ, skončilo sa to obrovskou tragédiou, lebo láska k horolezectvu sa stala osudnou dvojnásobnému otcovi Tomášovi. Tejto smutnej udalosti prechádzalo nepriaznivé počasie, ktoré oboch prekvapilo a kvôli ktorému z nej museli predčasne zostúpiť. Horolezci však zablúdili, v dôsledku čoho sa ocitli na inom svahu.

Tomáš Kudrna
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Tomáš Kudrna)

Živý odtiaľ vyšiel len Honza, ktorý sa vrátil v piatok. Záchranárom povedal, že Tomáš už nejavil nijaké známky života a jeho telo zostalo vysoko na južnej strane. Argentínske médiá s odvolaním sa na miestnu koordinátorku záchranných operácií Carolinu Codóovú informovali, že muž pravdepodobne zomrel na podchladenie, keď sa počas zostupu dopustil chyby. „Z dôvodu mimoriadne nepriaznivého počasia nebolo možné nateraz začať s pátraním,“ povedal pre blesk.cz hovorca českého ministerstva zahraničných vecí Robert Řehák.   

Tomáš (†37).
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Santia)

K tragickej udalosti sa na sociálnej sieti vyjadrili aj Tomášovi kolegovia. „Bol skvelý človek, veselý kolega, milujúci otec a tiež obľúbený lektor. Odpočívaj v pokoji, Tomáš, a krásnu cestu,“ napísala v ich mene vzdelávacia spoločnosť s tým, že Tomáš sa držal motta: „Hľadať je lepšie, než nájsť – i cesta je cieľ“.  

Viac o téme: HorolezecČesiSmrť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu