Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kočner riadil všetko: Padať môžu veľké hlavy, ďalšia nahrávka ukazuje korupciu u najvyšších

Marian Kočner, Dobroslav Trnka Zobraziť galériu (4)
Marian Kočner, Dobroslav Trnka (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - V trezore obvineného Mariana Kočnera sa našla nahrávka, na ktorej komunikuje s vtedajším generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom. Existenciu nahrávky potvrdil aj dočasný šéf policajného zboru Milan Lučanský.

Marian Kočner, ktorý je momentálne vo väzbe za falšovanie zmeniek televízie Markíza, je známy tím, že si ľudí potajomky nahrával, aby na nich mal kompromitujúce materiály. Urobil tak aj pri Richardovi Sulíkovi. Nedávno sa objavila informácia, že sa v jeho trezore našla aj nahrávka z kauzy Gorila.

Ďalšia nahrávka Mariana Kočnera hovorí o korupcii a ovplyvňovaní prokuratúry

To však nie je všetko. Kočner si mal nahrať aj bývalého generálneho prokurátora a svojho kamaráta Dobroslava Trnku. Z nahrávky má vyplývať, že v skutočnosti mal riadiť prokuratúru práve kontroverzný podnikateľ. Jej existenciu potvrdil aj šéf policajného zboru Milan Lučanský. 

Milan Lučanský
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

„Bola získaná vyšetrovacím tímom Kuciak a momentálne sa nachádza na generálnej prokuratúre, kde bude rozhodnuté, kto sa tým bude zaoberať, kto bude viesť vyšetrovanie," povedal Lučanský na tlačovej konferencii.

Nahrávku potvrdil pre Denník N aj právny zástupca Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica. Ten požiadal v mene svojej klientky o prepis rozhovoru medzi Marianom Kočnerom a jedným z najvyšších ústavných činiteľov. "Z tohto rozhovoru má byť zrejmé, že pán K. korupčne ovplyvňoval trestné konania vedené na Slovensku. Vyšetrovateľ mi zatiaľ prepis rozhovoru odmietol poskytnúť, čo rešpektujem, pretože k vyšetrovateľovi, doktorovi Juhásovi, máme absolútnu dôveru," uviedol Kvasnica.

Nahrávka má ukazovať na podozrenia z korumpovania Trnku Kočnerom, ale aj poslancov Národnej rady pri jeho voľbe. Trnka mal údajne zobrať úplatok za prepustenie Jozefa Majského z väzby aj za kauzu Glance House. Hovoriť sa na nej má aj o kšeftovaní s nahrávkami v kauze Gorila. Trnka popiera, že by od Kočnera niekedy zobral úplatok.

Na nahrávke sa má Kočer k Trnkovi správať ako nadriadený a rozprávať sa s ním má arogantne a povýšenecky. Doposiaľ nie je zrejmé, či sa nahrávka našla v jednom z Kočnerových trezorov pri prehliadkach domov alebo ju vyšetrovatelia získali iným spôsobom.

Dobroslav Trnka sa podobá
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA, wikipedia.org)

Marian Kočner je aj naďalej vo väzbe. Už niekoľkokrát požiadal o prepustenie, dokonca bol na kauciu ochotný zaplatiť milión eur. Súd mu však ani raz nevyhovel, naopak, väzbu mu sprísnil ešte pred Vianocami. Kočner podal sťažnosť, o ktorej rozhodoval tento týždeň Najvyšší súd SR. Ten jeho žiadosť zamietol ako nedôvodnú. 

Mariana Koćnera priviezli s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

Lučanský v minulosti potvrdil, že vyšetrovatelia Kuciakovej vraždy pracujú aj s verziou, že by s ňou niečo mohol mať spoločné Kočner. Obvinený z vraždy však stále nie je. Za údajného objednávateľa brutálneho činu ho mal označiť aj jeden zo štvorice obvinených Zoltán Andruskó. Podľa neho si mal Kočner objednať vraždu prostredníctvom Aleny Zsuzsovej. Podľa údajnej výpovede bývalého SISkára a novinára Petra Tótha, ktorý je s Kočnerom dlhoročný kamarát, mal podnikateľ sledovať novinárov. Pomáhal mu v tom priamo Tóth. 

Viac o téme: Dobroslav TrnkaMilan Lučanský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu