Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ďalšia nahrávka Mariana Kočnera hovorí o korupcii a ovplyvňovaní prokuratúry

Marian Kočner, Dobroslav Trnka
Marian Kočner, Dobroslav Trnka (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA – V trezore podnikateľa Mariana Kočnera sa našla nahrávka, na ktorej komunikuje s vtedajším generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom. Informáciu priniesol Denník N, podľa ktorého z nahrávky vyplývajú podozrenia, že prokuratúru neriadil Trnka, ale Marian Kočner, prípadne ďalší oligarchovia, ktorí s ním obchodovali.

Nahrávka má hovoriť o korumpovaní poslancov NR SR pri Trnkovej voľbe za generálneho prokurátora v roku 2011. Podľa denníka sú spomenuté aj úplatky za prepustenie z väzby Jozefa Majského či kauzu Glance House.

Právny zástupca Zlatice Kušnírovej, matky zavraždenej Martiny, Roman Kvasnica pre denník potvrdil, že požiadal v mene svojej klientky o prepis rozhovoru medzi Marianom Kočnerom a jedným z najvyšších ústavných činiteľov. "Z tohto rozhovoru má byť zrejmé, že pán K. korupčne ovplyvňoval trestné konania vedené na Slovensku. Vyšetrovateľ mi zatiaľ prepis rozhovoru odmietol poskytnúť, čo rešpektujem, pretože k vyšetrovateľovi doktorovi Juhásovi máme absolútnu dôveru," uviedol Kvasnica.

Trnka informácie z nahrávky odmietol a označil ich za výmysly. "Možno si na to spomeniem alebo nie, ale toto sú hlúposti, čo mi hovoríte, nemienim na to ani reagovať," povedal Trnka pre Denník N, pričom tvrdí, že žiaden úplatok od Mariana Kočnera nikdy nezobral.

Dostál podal trestné oznámenie vo veci údajnej nahrávky

Poslanec Národnej rady (NR) SR Ondrej Dostál (SaS) podal v utorok na Generálnej prokuratúre (GP) SR trestné oznámenie v súvislosti s informáciami o nahrávke rozhovoru medzi podnikateľom Marianom K. a bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom. 

"Mám podozrenie, že mohlo dôjsť k spáchaniu trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa alebo niektorého z trestných činov korupcie, najmä trestného činu prijímania úplatku, podplácania alebo nepriamej korupcie," povedal Dostál. Ako doplnil, keďže doteraz nebolo vo veci začaté trestné stíhanie, obrátil sa na GP SR s trestným oznámením, aby podozrenia zo spáchania vyššie uvedených trestných činov prešetrila.

SaS žiada, aby orgány činné v trestnom konaní začali konať

Strana SaS žiada, aby orgány činné v trestnom konaní začali konať vo veci nahrávky Mariana Kočnera a bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. A to nielen skúmaním obsahu nahrávky a z nej plynúcich trestnoprávnych konzekvencií, ale aj skúmaním príčin, pre ktoré polícia a prokuratúra nezačali konať hneď, ako sa o nahrávke a jej obsahu dozvedeli. "Očistu spoločnosti môžu uskutočniť len poctiví ľudia, ktorí sa mafie nezľaknú. Poctiví prokurátori, policajti, sudcovia. Vyzývame špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, aby takým nestál v ceste a konečne z funkcie odišiel," povedal poslanec NR SR Alojz Baránik (SaS). 

Liberáli očakávajú, že orgány činné v trestnom konaní budú voči Trnkovi postupovať – vzhľadom na jeho prokurátorskú funkciu – tvrdo, nekompromisne a spravodlivo.

Reakcia prokuratúry 

"Na základe medializovaných informácií vedenie Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky spoločne s príslušnými prokurátormi Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorí vykonávajú dozor v trestnej veci poškodených Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, vyhodnotia a zanalyzujú zistené informácie na pracovnom stretnutí, na ktorom sa dohodne ďalší postup vo veci," uviedla v utorok hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová. Dostálovo podanie, ktoré bolo v utorok doručené na GP SR, bude vybavené zákonným spôsobom.

Viac o téme: NahrávkaDobroslav Trnka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu