Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ťažký rok Mariana Kočnera: Z neohrozeného podnikateľa padol na samé dno

Mariana Kočnera priviezli s putami na rukách na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Zobraziť galériu (19)
Mariana Kočnera priviezli s putami na rukách na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

BRATISLAVA - V médiách je označovaný ako kontroverzný podnikateľ. Netajil sa svojimi kontaktmi na najvyšších miestach, zbieral kompromitujúce materiály, zosmiešňoval, urážal a vyhrážal sa novinárom. Reč je o Marianovi Kočnerovi, ktorý je väzobne stíhaný. Obvinený je v kauze falšovania zmeniek a je spájaný aj s vraždou novinára, ktorá otriasla Slovenskom a svetom vo februári 2018.

Ukázal sa všade tam, kde sa niečo dialo, písalo sa o ňom ako o človeku, ktorý patrí do spoločenskej smotánky. Meno Mariana Kočnera sa však vyskytlo aj v takzvaných mafiánskych zoznamoch. Odmietal odpovedať na otázky novinárom, ktorí nevyštudovali žurnalistiku a neraz ich zastrašoval, či sa im vyhrážal. Kočner dokonca s pomocou bývalého novinára a príslušníka Slovenskej informačnej služby, Petra Tótha, spustil reláciu, ktorá bola orientovaná na zosmiešňovanie novinárov. 

Mariana Koćnera priviezli s
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

Vplyvní priatelia

Nie je žiadny tajomstvom, že Marian Kočner vlastní na Donovaloch hotel. Práve tam sa mal stretávať aj s mnohými vplyvnými a známymi ľuďmi. Medzi nimi aj s Fedorom Flašíkom a Monikou Beňovou, či inými, ktorí majú alebo mali apartmány na Donovaloch. 

Zakladajúci člen strany Smer-Sociálna
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Kočner sa nikdy netajil tým, že sa pozná s politikmi, sám v roku 2006 kandidoval na primátora Bratislavy. Tvrdil, že si tyká s expremiérom Robertom Ficom, raňajkoval s Richardom Sulíkom a jeho auto sa krátko po vražde Jána Kuciaka objavilo aj v nitrianskom Zlatom Kľúčiku, ktorý je spájaný s Bödörovcami.

Ťažký rok Mariana Kočnera:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Kamarát prokurátor

Keď sa stal generálnym prokurátorom Dobroslav Trnka, väčšina ľudí si myslela, že je to skromný a milý chlap. Stopol však rôzne kauzy, ktoré sa spájali so Smerom, či s jeho kamarátom Marianom Kočnerom. Médiá obletela aj informácia, že Kočner mal ísť tesne pred voľbou prokurátora za Trnkom s fľašou šampanského. 

Dobroslav Trnka a Marian
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann, SITA / Michal Svítok)

Trnka rozhodol v prospech svojho kamaráta aj pri kauze Glance House, keď mu napriek zákazu špeciálnej prokuratúry umožnil prevod bytovky na podnikateľových ľudí. Trnka napokon skončil vo funkcii za vlády Ivety Radičovej. Tá dokonca povedala, že ak sa Trnka stane druhý raz generálnym prokurátorom, podá demisiu.

Kauza Sasanka

Kočnerovo meno figuruje v rôznych kauzách. Spomína sa pri zavlečení Michala Kováča mladšieho a kauze Technopol, aj pri druhej kauze Technopol, na ktorú upozornil novinár Ján Kuciak. Asi najviac jeho meno zažiarilo v kauze Sasanka v roku 2012. Kočner vtedy zverejnil smsky s Richardom Sulíkom aj nahrávku, kedy mali počas raňajok dohadovať voľbu generálneho prokurátora. Richard Sulík tvrdil, že vedel, že "Kočner je závadová osoba, ale bol mladý a v politike ešte neskúsený".

Tlačová beseda Mariana Kočnera
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

Ťažký rok Mariana Kočnera:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky, Wiki, SITA)

Vyhrážky novinárom

Kontroverzný podnikateľ sa niekoľkokrát vyhrážal novinárom, ktorí sa ho pýtali na jeho podnikanie. Polícia v týchto prípadoch nekonala. Kočner sa vyhrážal aj Jánovi Kuciakovi, ktorý zverejnil aj to, že podal trestné oznámenie, no policajti si ho pohadzovali ako horúci zemiak.

Vyhrážky Mariana Kočnera.
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: FB/Ján Kuciak)

"Budem hľadať špinu na vás aj na vašu rodinu, pán Kuciak, garantujem vám, že skončíte s písaním. Budem vám venovať špeciálnu pozornosť, uprednostním vás pred inými novinármi," povedal vtedy Kočner Kuciakovi do telefónu. Polícia Kočnera ani nepredvolala na výsluch, urobila tak až po vražde novinára. Kočner sa vyhrážal aj Adamovi Valčekovi a pýtal sa ho na osobné a intímne veci, ktoré nemohol získať z otvorených zdrojov. 

Sledovanie novinárov a Lipšicovo stádo

Kočner viackrát avizoval, že sa chystá spraviť si vlastnú reláciu a ukáže "novinárov v pravom svetle". Kuciakovi do telefónu povedal, že mu venuje prvé miesto. Reláciu nakoniec spustil až po vražde novinára, mala však len niekoľko častí. Po tom, ako sa Kočner dostal do väzby, reláciu stiahli. Z internetu zmizla aj stránka Lipšicovo stádo. Zverejnené tam boli údajné emailové a sms komunikácie s Gáborom Grendelom, vtedajším hovorcom Daniela Lipšica.

Ťažký rok Mariana Kočnera:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Na pranieri)

Ťažký rok Mariana Kočnera:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook, YouTube)

Sledovanie novinárov mal zabezpečovať za finančnú odmenu bývalý novinár a príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth, ktorý v spravodajských hrách a očierňovaní novinárov pokračuje aj po tom, čo Kočner skončil vo väzbe. Údajne mu mal podnikateľ posielať cez advokáta Andreja Šábika lístočky, v ktorých žiadal o pomoc vplyvných ľudí. Tóthovi mal údajne pomáhať pri sledovaní novinárov aj Norbert Bödör. 

Marian Kočner v talkshow
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: YouTube)

Obhajoba Kočnera

Postava Mariana Kočnera je zaujímavá aj pre konšpiračné médiá. Napríklad portál Hlavné správy, známy svojimi dezinformačnými článkami, vydával pozitívne ladené texty o Kočnerovi. Kvitovali aj jeho aktivitu pri očierňovaní novinárov. 

Dvojica Martin Daňo a Rudolf Vasky spravili s Kočnerom exkluzívny rozhovor po vražde Jána Kuciaka.
Zobraziť galériu (19)
Dvojica Martin Daňo a Rudolf Vasky spravili s Kočnerom exkluzívny rozhovor po vražde Jána Kuciaka.  (Zdroj: YouTube)

Po novinárovej vražde mali "Exkluzívny povražedný rozhovor s Marianom Kočnerom" aj dvojica Martin Daňo a Rudolf Vasky. Druhý menovaný pred niekoľkými týždňami avizoval aj rozhovor s Kočnerom z väzby, ktorý mal mať ako jediný. Doteraz ho však nezverejnil. Cez aktivistu Martina Daňa sa "znovu objavila" aj konverzácia Aleny Zsuzsovej s Danielom Lipšicom, ktorý zastupuje Kuciakovcov. Zsuzsová je obvinená z objednávky vraždy Kuciaka. 

Ťažký rok Mariana Kočnera:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

Polícia zadržala a obvinila
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR/Dušan Hein, SITA/Jakub Julény, Topky)

Zsuzsová bola volavka, ktorá na Kočnerov pokyn mala zbierať kompromitujúce materiály na rôznych ľudí. Kočner je krstným otcom jej dcéry a údajne mali mať aj milenecký pomer. Martin Daňo, v snahe zdiskreditovať aj špeciálneho prokurátora Jána Šantu, nedávno zverejnil aj súkromný rozhovor Šantu s novinármi. Video zverejnil len pár dní predtým, ako mal súd rozhodovať o sprísnení väzby pre Kočnera, čo navrhol práve Šanta.

Ján Šanta
Zobraziť galériu (19)
Ján Šanta  (Zdroj: Topky.sk)

Falšovanie zmeniek a vražda novinára

Podnikateľovi, ktorý vyzeral, že je neohrozený, zlomila krk až kauza falšovania zmeniek. Spolu s Pavlom Ruskom ho obvinili a Kočnera od 28. júla stíhajú väzobne. Niekoľkokrát sa pokúšal dostať z väzby von, súd však jeho žiadosť opakovane zamietol.

Ťažký rok Mariana Kočnera:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Policajný prezident Milan Lučanský povedal, že Kočner je vyšetrovaný aj v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Za údajného objednávateľa vraždy ho mal označiť aj jeden z obvinených Zoltán Andruskó. 

Martina Kušnírová a Ján
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: FB/Martina Kušnírová)

Podozrenia z objednávky vraždy novinára smerovali ku Kočnerovi bezprostredne po vražde, Kuciak totiž väčšinu článkov venoval práve pochybnému podnikaniu Kočnera. Ten však spájanie s vraždou odmietol. Polícia v októbri spravila aj domové prehliadky u Kočnera, ktoré súviseli práve s vraždou novinára. 

Kauza Gorila

Pri domových prehliadkach sa mal v Kočnerovom trezore nájsť aj USB kľúč, na ktorom mala byť zaznamenaná kauza Gorila. Ide o nahrávky z bytu na Vazovovej ulici. V ňom sa mal stretávať šéf finančnej skupiny Penta s rôznymi politikmi, medzi nimi aj s predsedom vládnej strany Smer, Robertom Ficom.

Kočner mal o tom, že má nahrávky s rozhovormi, povedať aj bývalému novinárovi Tomovi Nicholsonovi, ktorý na kauzu Gorila upozornil.

Ťažký rok Mariana Kočnera:
Zobraziť galériu (19)

Viac o téme: ZmenkyKauzyJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu