Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Brutálna vražda v Prahe: Identita rozkúskovanej ženy je neznáma, objavili sa však nové fakty

Polícia stále neobjasnila prípad brutálnej vraždy v Prahe. Podarilo sa im však vytvoriť dokonalý identikit. Zobraziť galériu (7)
Polícia stále neobjasnila prípad brutálnej vraždy v Prahe. Podarilo sa im však vytvoriť dokonalý identikit. (Zdroj: policie.cz)

PRAHA - V decembri 2011 sa českým policajtom naskytol otrasný pohľad. V pražských Modřanoch našli ľudské horné končatiny. Neskôr nasledovali ďalšie nálezy po celej Prahe. Trup, lebka, dolné končatiny...Ukázalo sa, že časti tela patrili jednej osobe. Brutálnu vraždu sa však dodnes nepodarilo objasniť. Nie je tiež známa identita mŕtvej ženy. Po siedmich rokoch sa ale vyšetrovanie môže posunúť vpred, a to aj vďaka moderným technológiám.

Česká polícia sa snažila zistiť totožnosť ženy zverejnením fotiek jej lebky a časti jej čeľuste. Priblížili tiež opis zavraždenej. Mala mať 40 až 45 rokov, približne 175 centimetrov, štíhlu postavu a svetlé alebo plavé vlasy. Výrazným poznávacím znamením bolo materské znamienko, ktoré mala na ľavom ramene pozdĺž kľúčnej kosti. Pátranie však nebolo úspešné. 

Česká polícia sa snaží
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Policie České republiky)

Kľúčová sklovina

Moderné technológie ale môžu vniesť do prípadu nové svetlo. Na znaleckých expertízach sa podieľali českí aj zahraniční odborníci. "Pre znalecké skúmanie bola v tomto prípade kľúčová sklovina zubov zavraždenej ženy," uviedla česká polícia na svojej webovej stránke.

Z odobraných vzoriek skloviny totiž urobili analýzu izotopov uhlíka a dusíka špecialisti v Centre pre aplikovanú izotopovú štúdiu na univerzite v americkej Georgii. Úzko spolupracovali so špecialistkou Antropologického ústavu v Brne.

Ukázalo sa, že zavraždená žena sa narodila a takmer celý život žila v rovnakej lokalite, v severozápadnej časti Ukrajiny či juhovýchodnej lokalite Poľska. V oblasti ukrajinského Ľvova a okolia až po Rzeszów v Poľsku. Stronciové pomery skloviny navyše preukázali, že v Prahe bývala menej než pol roka pred svojou smrťou.

V tejto lokalite mala
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: policie.cz)

Kriminalisti ale do vyšetrovania zapojili aj špičku v oblasti 3D modelov. Podľa polície kvality odborníka preukazuje aj to, že v minulosti vytvoril viacero reálnych podobizní rôznych panovníkov pre nejedno svetoznáme múzeum.

"Vďaka tomuto špecialistovi teraz kriminalisti disponujú reálnou podobou zavraždenej ženy a jej takmer 100-percentným identikitom," informovala polícia o významnom pokroku. Pátranie sa posunulo na medzinárodnú úroveň, keďže o pomoc pri stotožnení  ženy českí policajti požiadali aj ukrajinských kolegov, ktorým zaslali spomínaný identikit.

Česká polícia sa snaží
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Policie České republiky)

Polícia sa však obrátila aj na verejnosť. Veria, že aj po dlhej dobe si niekto môže uvedomiť, že žena bývala vedľa v ubytovni alebo sa stretávali na rovnakom pracovisku. "Prípadne si tiež môže ktokoľvek spomenúť, že žena tohto vzhľadu bola napríklad stálou zákazníčkou v obchode, trafike alebo reštaurácii," dodala polícia.

Telo na rôznych miestach Prahy

Českým kriminalistom sa prípad nedarí objasniť už dlhé roky. Všetko začalo 5. decembra 2011, kedy našli horné ľudské končatiny. Na Štedrý deň toho istého roku objavili trup v lesoparku neďaleko ulice Na Krejcárku v Prahe 3.

Koncom januára na Rohanskom nábreží náhodných okoloidúcich šokoval nález ľudskej lebky. Ako posledné našli svedkovia dolné končatiny, v blízkosti ulice Kolbenova v Prahe 9. 

Viac o téme: ŽenaVraždaPátranieVyšetrovanieČeská polícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu