Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Mrazivý útok vo Fínsku: Čech Karel 40-krát bodol priateľku (†26), potom ušiel na psom záprahu

Karel Frybl a Rebecca Johnsonová Zobraziť galériu (4)
Karel Frybl a Rebecca Johnsonová (Zdroj: FB)

HELSINKI - Fínsky odvolací súd vyhovel sťažnosti Čecha, ktorý bol tento rok vo februári odsúdený na doživotie za vraždu svojej britskej priateľky z roku 2016. Informoval o tom spravodajský web BBC. Bývalý vojak sa síce k usmrteniu mladej Britky priznal, tvrdil však, že si na okolnosti nepamätá. Podľa súdu jeho čin skutočne nezodpovedá úplne presne právnej definícii vraždy. Za zabitie si má teraz odpykať 11 rokov za mrežami.

Alisu (†15) znásilnili a uškrtili cestou do školy: Hrozný pohľad na telo v lese, satanské symboly

Bezvládne telo mladej Britky, ktorej Karel Frybl podľa súdu zasadil štyridsať bodných rán, našli v decembri 2016 v chate neďaleko fínskej obce Kuttanen za polárnym kruhom. Žena pôvodom zo škótskeho mestečka Burntisland na severe Fínska pracovala ako sezónna turistická sprievodkyňa v rámci projektu Santa Safari. Podieľala sa na organizácii vianočných výletov do Laponska.

Mrazivý útok vo Fínsku:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB)

Dvadsaťšesťročná Rebecca Johnsonová mala bodné zranenia na rukách, ktoré vznikli zjavne pri obrane, niekoľko rán jej útočník zasadil aj do chrbta. Desať zo štyridsiatich bodných rán bolo podľa patológov smrteľných. Tragédii predchádzala hádka medzi partnermi, informovali fínske médiá, podľa ktorých Čech svoju priateľku v minulosti fyzicky aj psychicky týral.

Mrazivý útok vo Fínsku:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB)

Frybl po útoku utiekol z miesta činu na saniach ťahaných psím záprahom. Po rozsiahlom pátraní ho našli v miestnej divočine, ležal podchladený v snehu v mraze okolo mínus 30 stupňov Celzia. Mal bodné rany na bruchu, podľa štátneho zástupcu si ich ale spôsobil sám.

Pred súdom sa Frybl, ktorý podľa skoršieho vyjadrenia svojho právnika slúžil v českej armáde vo vojne v Kosove a v Afganistane, k činu priznal. Tvrdil ale, že si na okolnosti útoku nepamätá, pretože sa duševne zrútil.

Mrazivý útok vo Fínsku:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB)

Vo februári poslal súd v Rovaniemi Čecha za vraždu na doživotie do väzenia. Odvolací súd teraz ale vyhovel jeho sťažnosti, keď rozhodol, že jeho čin nezodpovedá presne právnej kvalifikácii vraždy. Na základe nového rozhodnutia, ktoré čin označilo za zabitie, by si mal Frybl za mrežami odpykať 11 rokov. BBC pripomenula, že doživotný trest vo Fínsku v praxi netrvá dlhšie ako 14 rokov.

Podľa odvolacieho súdu sa dá síce obžalovaný Čiech označiť za krutého, zabitie jeho britskej priateľky ale nemožno za obzvlášť kruté považovať. Podľa BBC je možné, že aktuálny rozsudok nie je konečným a že sa prípad dostane až pred fínsky najvyšší súd.

Viac o téme: VraždaČechFínskoKarel FryblRebecca Johnson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu