Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MEGAPODVOD na Slovensku: Špekulant okradol firmu o poriadne mastnú sumu, stačil jeden klik!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Polícia vyšetruje megapodvod. Dosiaľ neznámy páchateľ veľmi rafinovaným spôsobom okradol spoločnosť o 167 524 eur. Muži zákona i Ministerstvo vnútra SR (MV SR) v tejto súvislosti upozorňujú verejnosť na podvodné prevody peňazí. Poškodená firma prišla o danú sumu len jedným kliknutím.

Vyšpekulovaný podvodník pozmenil e-mailové konto patriace finančnému riaditeľovi spoločnosti pridaním jedného písmena, čiže konto vizuálne pôsobilo ako pravé. Neznámy páchateľ následne e-mailom komunikoval s konateľom dcérskej spoločnosti vydávajúc sa za finančného riaditeľa materskej spoločnosti a dal mu pokyn na úhradu finančnej čiastky vo výške 167 524 eur na bankový účet. Konateľ dcérskej spoločnosti v domnienke, že realizuje platbu na účet patriaci ich materskej spoločnosti, platbu vykonal.  

Podvodník na Slovensku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Neskôr bolo zistené, že uvedené finančné prostriedky neboli pripísané na účet materskej spoločnosti. Neznámy páchateľ takýmto spôsobom uviedol firmu do omylu a spôsobil jej škodu vo výške 167 524 eur. V pondelok o tom informovali policajti na svojom facebookovom účte.  


Čítajte aj: Ľubomíru (23) opantala vízia bohatstva: Podvodník od nej vylákal stovky eur! Sľuboval jej milión


Na podvodné prevody peňazí upozorňuje na svojej stránke i MV SR. „Totožnosť manažéra (jeho e-mailová adresa) je v elektronickej podobe buď maskovaná (je poslaná prostredníctvom webovej služby, ktorá umožňuje zadávanie ľubovoľnej adresy), prípadne je vytvorená pozmenená adresa, ktorá sa výrazne podobá na adresu nadriadeného. Nezriedka je falošná žiadosť poslaná z pravej adresy nadriadeného. Text správy je stručný a vo väčšine prípadov direktívny (Urobte prevod na účet ..., Môžete urobiť prevod na účet ... dnes?),“ varuje ministerstvo.

Ďalšou formou uvedeného podvodu je spôsob, pri ktorom sa páchateľ vydáva za iného obchodníka (spoločnosť), s ktorou je obeť v kontakte z dôvodu práve prebiehajúceho obchodu.

„Konanie páchateľa spočíva v pozmenení údajov na faktúre (najmä čísla účtu kam majú byť odoslané finančné prostriedky). V týchto prípadoch dostane účtovník spoločnosti správu z e-mailovej adresy obchodníka, s ktorým už bol v kontakte, čo zvyšuje jeho dôveru v oprávnenosť uvedenej zmeny,“ píše sa ďalej v správe ministerstva.

Podvodník na Slovensku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Páchatelia používajú na získanie osobných, prípadne bezpečnostných údajov (prístupových hesiel) najmä metódy sociálneho inžinierstva.

Sociálne inžinierstvo je spôsob získavania dôverných informácií pomocou manipulácie. Metóda bežne používa komunikáciu cez telefóny alebo internet, pričom zneužíva dôverčivosť ľudí vydávaním sa za známe a existujúce spoločnosti či inštitúcie.

Viac o téme: PeniazePodvodÚčet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu