Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Pri Sliači sa zrútilo vojenské lietadlo: Toto je dôvod jeho pádu

V lietadle sa nachádzali dvaja ľudia, obaja našťastie prežili. Zobraziť galériu (8)
V lietadle sa nachádzali dvaja ľudia, obaja našťastie prežili. (Zdroj: Tip čitateľa)

SLIAČ/KOVÁČOVÁ - V poobedňajších hodinách sa na strednom Slovensku zrútilo cvičné vojenské lietadlo slovenskej armády. Bližšie informácie o tom, čo havárii predchádzalo, zatiaľ nie sú upresnené. Obaja piloti však našťastie prežili. Na miesto v týchto chvíľach smeruje minister obrany, ktorý neskôr priblíži podrobnosti prípadu.

Vojenské lietadlo L-39 medzi Sliačom a Kováčovou havarovalo dnes približne o 14:15 hod. Informoval o tom rezort obrany. Na miesto udalosti sa vydal aj minister obrany SR Peter Gajdoš.

V lietadle sa nachádzali
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Na palube sedeli dvaja piloti. "Bolo vidieť dva padáky, takže je stále veľká šanca, že je posádka nažive," uviedol krátko po udalosti Gajdoš. Hovorkyňa Ministerstva obrany Danka Capáková neskôr objasnila, že obidvaja prežili, keďže sa stihli katapultovať. "V súčasnosti im je poskytovaná zdravotnícka pomoc v jednej z nemocníc. Lietadlo padlo do neobývanej oblasti," doplnila.

Správu o tom, že piloti sú nažive potvrdil aj primátor Sliača Daniel Dunčko. "Oznámili mi, že sa katapultovali, nik sa nezabil, lietadlo spadlo do neobývanej oblasti," vyjadril sa. 

Minister Gajdoš na Sliači
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: MO SR)
Minister Gajdoš na Sliači
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: MO SR)

Bližšie informácie neskôr poskytnú minister obrany SR Peter Gajdoš, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Daniel Zmeko a veliteľ Vzdušných síl OS SR genmjr. Ľubomír Svoboda priamo pri mieste leteckej katastrofy.

Podrobnosti o zásahu

"Stíhačka Albatros L 39 nie je vyzbrojená. Na mieste zasahujú vojenskí hasiči," uviedol približne polhodinu po udalosti Ľuboš Michálik z Operačného strediska Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici s tým, že požiar je lokalizovaný.

Minister Gajdoš na Sliači
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: MO SR)

Zasahovalo 12 príslušníkov OR HaZZ vo Zvolene a OR HaZZ v Banskej Bystrici na štyroch kusoch techniky.

Nehoda sa stala asi dva kilometre vzdušnou čiarou od kúpeľov Sliač, v poli pri rieke Hron. Priestor je v súčasnosti uzavretý. Očití svedkovia na mieste priblížili, že videli, ako v priestore medzi Sliačom a Zvolenom cvičia dve vojenské lietadlá a pri cvičných manévroch sa jedno z nich zrútilo.

Minister Peter Gajdoš neskôr doplnil, že dôvody a príčiny leteckej nehody v súčasnosti nevie komentovať. "Keďže išlo o lietadlo L-39, tak museli letieť dvaja, teda inštruktor a jeden, ktorý sa zdokonaľoval. Kto tam bol konkrétne, neviem," uviedol. 

Šéf obrany tiež potvrdil, že lietadlo sa bude nahradzovať a výcvik pilotov sa bude musieť riešiť aj niekde inde. "Výcvik týchto pilotov bude zabezpečený," uzavrel. 

Cvičné lietadlo Albatros

Podľa údajov z internetovej stránky ministerstva obrany je L-39 dvojmiestne, prúdové lietadlo, určené na základný a pokračovací výcvik pilotov, umožňujúce jednoduchý prechod na bojové lietadlo MiG-29.

Vojenské lietadlo L-39. (ilustračná
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Michal Kráľ/Airliners.net)

Je určené na ničenie pozemných a pomaly letiacich vzdušných cieľov, prípadne k vedeniu vzdušného prieskumu. Je vybavené dvojprúdovým motorom AI-25TL. Albatros je podľa rezortu v prevádzke u viac ako 30 vzdušných síl na svete.

Príčinou pádu bolo zlyhanie motora

Príčinou pádu cvičného vojenského lietadla L-39 v katastri mesta Sliač bola technická chyba, a to zlyhanie motora. Dvojčlenná posádka sa katapultovala, nie je v ohrození života. Na brífingu na mieste nehody to uviedol minister obrany Peter Gajdoš (SNS).

Minister Gajdoš na Sliači
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: MO SR)

Piloti z havarovaného cvičného vojenského lietadla L-39 sú mimo ohrozenia života. V súčasnosti sú hospitalizovaní v nemocnici. Príčina leteckej nehody sa vyšetruje. V súčasnosti sú na základe rozhodnutia veliteľa Vzdušnýchí síl OS SR pozastavené lety všetkých lietadiel L-39 Albatros, a to až do ukončenia vyšetrovania. Na mieste nehody o tom dnes informovali minister obrany SR Peter Gajdoš, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Daniel Zmeko a veliteľ Vzdušných síl OS SR genmjr. Ľubomír Svoboda.

Minister Gajdoš na Sliači
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: MO SR)


"Chcem zdôrazniť, že išlo o skúsených vycvičených pilotov, ktorí v danej situácii zareagovali tak, ako mali. Najdôležitejšie je, že sú živí a mimo ohrozenia života," povedal minister obrany SR Peter Gajdoš.

Minister Gajdoš na Sliači
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: MO SR)


Ako doplnil náčelník Generálneho štábu OS SR genpor. Daniel Zmeko, o nehode boli okamžite informovaní rodinní príslušníci, ktorým bola ponúknutá pomoc zo strany rezortua  ozbrojených síl. Genmjr. Svoboda vysvetlil, že príčinou katapultácie pilotov bolo vysadenie motora. "A samozrejme dôležité je, že lietadlo nasmerovali mimo obývanú oblasť," povedal.

Pilotov už prepustili z nemocnice

Pilotov z havarovaného cvičného vojenského lietadla L-39 už prepustili z nemocnice do domáceho liečenia. Príčina leteckej nehody sa vyšetruje. V súčasnosti sú na základe rozhodnutia veliteľa Vzdušných síl OS SR pozastavené lety všetkých lietadiel L-39 Albatros, a to až do ukončenia vyšetrovania. 

Správu budeme aktualizovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu