Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ruské vojenské lietadlo sa zrútilo do mora, po nezvestných pilotoch pátrajú

Lietadlo L-39 Albatros
Lietadlo L-39 Albatros (Zdroj: SITA/Ján Slovák)

MOSKVA - Výcvikové lietadlo ruskej armády sa zrútilo vo štvrtok do Azovského mora, dvaja piloti sú nezvestní. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany.

Uviedlo, že lietadlo L-39 sa zrútilo počas obvyklého výcviku nad Azovským morom. Dodalo, že piloti sa katapultovali a prebieha pátranie po nich. L-39 Albatros je prúdové výcvikové lietadlo československej a neskôr českej výroby, ktoré prvýkrát vyvinuli v 60. rokoch 20. storočia. Niekoľko tisíc týchto strojov využíva mnoho krajín po celom svete. Rusko ich vo svojich leteckých školách takisto stále využíva, dodala tlačová agentúra AP.

Cvičné vojenské lietadlo L-39 sa pred týždňom zrútilo aj na Slovensku. Havária sa stala v stredu popoludní 10. októbra medzi Sliačom a Kováčovou. Obaja členovia posádky, ktorí sa v lietadle nachádzali, sa katapultovali a prežili. Títo piloti nasmerovali lietadlo do neobývaného priestoru. Príčinou pádu Albatrosa v katastri mesta Sliač bola technická chyba, a to zlyhanie motora.​

Piloti pád lietadla pravdepodobne neprežili

Piloti cvičného vojenského lietadla typu L-39 Albatros ruských vzdušných síl nehodu pravdepodobne neprežili. Informovala o tom v piatok agentúra TASS s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z ruského ministerstva obrany, ktoré mimoriadnu udalosť vyšetruje.

"Smrť dvoch pilotov zatiaľ oficiálne nie je potvrdená. Piloti ani ich telá sa zatiaľ nenašli, ale zázraky sa nedejú. Miesto havárie bolo presne lokalizované. Našli sa tam trosky lietadla a padák patriaci jednému z pilotov," uviedol zdroj s tým, že od havárie lietadla uplynul príliš dlhý čas na to, aby sa piloti udržali na hladine.

Viac o téme: NehodaLietadloRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu