Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Megaproces s mafiánskym gangom: Skupinu sátorovcov vypočuje senát špecializovaného súdu

Zločinecká skupina Šátorovci.
Zločinecká skupina Šátorovci. (Zdroj: TASR - Dušan Hein)

BANSKÁ BYSTRICA – Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici bude v utorok 4. septembra pokračovať proces so zločineckou skupinou pôsobiacou v Dunajskej Strede a okolí zvanou sátorovci. Vypovedať by mali poškodení a svedkovia. Pojednávanie sa bude konať za sprísnených bezpečnostných opatrení v Ústave na výkon väzby v Banskej Bystrici. Po černákovcoch a sýkorovcoch je to už tretí proces s členmi organizovanej zločineckej skupiny v banskobystrickej väznici.

Doteraz vypovedali všetci ôsmi obžalovaní. Väčšine z nich prokurátor úradu špeciálnej prokuratúry kladie za vinu trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Už na prvom pojednávaní v máji sa ku skutkom podľa obžaloby priznal iba 43-ročný Zsolt N., zvaný Čonty, a jeho kamarát 46-ročný Juraj B., zvaný Bugi.

Čiastočné priznanie vyslovil aj Kristián K, ale iba v tom, že bol členom zločineckej skupiny, v ďalších troch bodoch obžaloby sa cíti nevinný. Medzi obžalovanými je aj bývalý policajt Boris D., ale ten vinu popiera a tvrdí, že sátorovcov poznal iba zo služobnej činnosti kriminalistu. Šesť obžalovaných je vo väzbe, dvoch stíhajú na slobode. Obžalovaný František Z., zvaný Šrek, požiadal v júli o prepustenie z väzby, ale senát mu nevyhovel.

Skupina páchala násilnú a ekonomickú trestnú činnosť v Dunajskej Strede, v okresoch Galanta a Komárno, ale aj na iných miestach Slovenska a Maďarska od roku 1999 až do roku 2010. Údajne zakladateľ gangu Ľudovít Sátor bol objednávateľom popravy desiatich členov konkurenčnej skupiny zvanej pápayovci, ku ktorej došlo v marci 1999 v bare Fontána v Dunajskej Strede.

Sátorovci majú na svedomí aj svojho člena Andora Reisza, ktorého najprv zastrelili, potom rozštvrtili a pomleli mlynčekom na mäso. Podľa svedectva jedného z členov gangu skupina pripravila o život približne 50 ľudí. Medzi nimi sú i tzv. biele kone, teda osoby, ktoré figurovali v prípade nelegálnej výrobne cigariet v Orechovej Potôni. Senát na september vytýčil termíny na šesť pojednávacích dní. Ďalšie štyri termíny sú stanovené na začiatok októbra.

Viac o téme: ProcesSátorovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu