Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Desivý prípad utýranej fenky v Košiciach má nečakané rozuzlenie: VIDEO Ďalšia hrozba násilia

Útulok UVP Košice zachránil týranú sučku nemeckého ovčiaka. Zobraziť galériu (6)
Útulok UVP Košice zachránil týranú sučku nemeckého ovčiaka. (Zdroj: FB/Útulok UVP Košice)

KOŠICE - Prípad utýranej sučky Nemeckého ovčiaka, ktorú našli zviazanú pod mostom v Sokoľanoch, šokoval celé Slovensko. Sučka mala zviazané labky a aj papuľu drôtom a predpokladá sa, že tak bola asi 3-4 dni. Elizabeth, ako ju nazvali v košickom útulku, sa momentálne uzdravuje. Polícia už má aj podozrivého, ktorého vypočula. Vo väzbe však neskončil.

Upozorňujeme, že fotografie nie sú vhodné pre maloletých a citlivé povahy.

Po tom, čo sučku v úbohom stave našli pracovníci košického útulku, vyzvali svedkov, aby akékoľvek informácie ohlásili na polícii. Tak sa aj stalo a policajti v stredu v osade v Sokoľanoch odviedli mladíka, ktorý je podozrivý zo spáchania tohto ohavného skutku. Podľa svedkyne, ktorá páchateľa identifikovala, mala byť fenka pravdepodobne utopená, no vyniesla ju voda. 

Útulok UVP Košice zachránil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Útulok UVP Košice)

Útulok UVP Košice zachránil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Útulok UVP Košice)

Polícia mladíka, ktorý má byť aj majiteľom psa v stredu zadržala a vypočula. Momentálne je však na slobode.

"V súvislosti s medializovaným prípadom v obci Sokoľany v okrese Košice okolie, kde bola začiatkom týždňa vyslaná policajná hliadka OO PZ Čaňa na základe oznámenia preveriť udalosť týkajúcu sa podozrenia z týrania zvieraťa, sa už prípadom zaoberá vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície OR PZ v Košiciach okolie, ktorý začal v danej veci trestné stíhanie pre trestný čin týrania zvierat," informovala košická policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Útulok UVP Košice zachránil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Útulok UVP Košice)

Podľa doterajších zistení doposiaľ nestotožnený páchateľ týral zviera tak, že mu končatiny a tlamu zviazal drôtom, čím zvieraťu znemožnil pohyb, prijímanie stravy a tekutín po dobu niekoľkých dní, čím zvieraťu spôsobil vážne, početné zranenia a zhoršenie zdravotného stavu obzvlášť krutým spôsobom.

"Polícia udalosť zadokumentovala, na prípade aktívne pracuje, zistila majiteľa psa a k veci vypočula, v súčasnosti vykonáva potrebné procesné úkony a zhromažďuje dôkazy," dodala Mésarová. 

Zviazaná ako vrece

Fenku našli v pondelok pod mostom. Ležala tam zviazaná rôznymi drôtmi a špagátmi. Nemohla sa ani pohnúť a ani jesť. Záchrana prišla zrejme v poslednej chvíli, sučka tam podľa veterinárky musela byť približne 3 až 4 dni. Za takýto ohavný skutok hrozí páchateľovi trest odňatia slobody až na 5 rokov.

Útulok UVP Košice zachránil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Útulok UVP Košice)

Útulok UVP Košice zachránil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Útulok UVP Košice)

„Má hlboké rezné rany na hrudníkových končatinách, našťastie, drôt nepoškodil žiadne nervy ani cievy,“ uviedol útulok s tým, že 4-dňové rany boli špinavé a hnilé. „Už tam boli aj červíky,“ dodal útulok.

Utýraná fenka

Fenka sa momentálne zostavuje. "Zo začiatku chcela všetkých hrýzť, ale ani sa jej nečudujeme. Teraz už papá, aj pije, dá sa aj pohladkať," informovali z útulku. O utýrané zviera sa príkladne starajú a už teraz majú o fenku záujem stovky ľudí, ktorí jej chcú poskytnúť domov. 

Utýraná fenka 2

Obava z pomsty

Organizácia Zvierací ombudsman sa chystá podať sťažnosť voči rozhodnutiu o prepustení majiteľa fenky. "Máme dôvodnú obavu, že nielen že bude pokračovať v trestnej činnosti, ale aj ovplyvňovať svedkov, ktorí ho udali, môže im aj ublížiť," hovorí zviercia ombudsmanka Zuzana Stanová. "Nikto nemôže vedieť, čoho je takýto človek schopný, keď urobí toto zvieraťu," dodáva.

Staová tvrdí, že aj napriek tomu, že majiteľ psa sa bráni, že skutok nespáchal, svedkovia ho videli priamo pri otrasnom čine. "Určite spravíme všetko, čo je v našich silách, aby bol páchateľ potrestaný," hovorí Stanová.

Podľa nej sa aj násilie, nielen voči zvieratám, na Slovensku stupňuje. "Za posledného polroka sa agresia a brutalita útokov vystupňovala. Nielen čo sa zvierat týka. Ľudia útočia na inú orientáciu, zbijú vás na ulici, pretože sa im nepáči oblečenie," vysvetľuje Stanová. 

Na druhej strane však podľa nej narastá aj aktivita občanov. "Viac sa angažujú, nie je im to ľahostajné," dodáva zvieracia ombudsmanka.

Viac o téme: Týranie zvieratKošiceUtýraná fenka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu