Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Extrémne horúčavy zabili cyklistu († 56): Kolaps na Šumave, horská služba varuje turistov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠUMAVA - Rakúskemu cyklistovi († 56) sa stali osudnými extrémne horúčavy. V stredu 7. augusta sa v dopoludňajších hodinách vybral k rozhľadni na Poledníku. Počas stúpania však skolaboval. Na mieste zasahovali horskí i leteckí záchranári. Po tragédii horská služba apeluje na všetkých turistov, aby v súčasných extrémnych horúčavách nepreceňovali svoje sily.

Rakúsky cyklista vo veku 56 rokov tragicky zahynul počas stúpania k rozhľadni na Poledníku, ktorá leží na zápodočeskej strane Šumavy. Osudným sa mu pravdopodobne stali extrémne horúčavy. Muž len niekoľko metrov pod vrcholom kopca skolaboval a privolaným záchranárom sa ho už, žiaľ, nepodarilo zachrániť. Nešťastie sa stalo v stredu 7. augusta v dopoludňajších hodinách.

„Cestou som zavolal na dispečing linky 155. Operátor mi povedal, že muž je bez známok života, ale po páde z bicykla nedošlo k úrazu. Cyklista sa vraj zastavil, posťažoval sa na nevoľnosť a spadol na zem,“ objasnil člen horskej služby Petr Pospíšil pre denník Právo.  

Mužovi sa na mieste ešte pred príchodom záchranárov pokúšali pomôcť aj turisti. „Pacienta som si od nich prevzal a okamžite som mu nasadil automatický externý defibrilátor,“ doplnil horský záchranár s tým, že ani napriek veľkej snahe sa nepodarilo obnoviť srdcovú činnosť.

Cyklista v horách
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Pospíšil vysvetlil, že na mieste zasahovali aj leteckí záchranári. Keďže vrtuľník nemohol na inkriminovanom mieste pristáť, posádka pomocou palubného navijaka spustila k pacientovi lekárku spolu so záchranárkou. „Lekárka muža ihneď zaintubovala a nasadila prístroj Lucas, ktorý vykonáva automatickú masáž srdca. Všetky snahy ale boli neúspešné a krátko po jedenástej musela lekárka konštatovať smrť,“ informoval Pospíšil, ktorý dodal, že prípad už prevzala polícia.

Horská služba v súvislosti s tragédiou apeluje na všetkých turistov, aby v súčasných extrémnych horúčavách nepreceňovali svoje sily. Upozornenie platí najmä pre starších ľudí, ľudí s nadváhou a ľudí, ktorí majú problémy s krvným tlakom. „Aj na vrcholoch hôr sú vysoké teploty, a pokiaľ má niekto dispozície k náhlej srdcovej príhode, mal by byť opatrný a voliť ľahšiu cestu,“ odkázal náčelník horskej služby Michal Janďura.    


Prečítajte si aj: Hrôzostrašná smrť: FOTO Cyklistov v horách napadla puma, jedného z mužov roztrhala a odvliekla k brlohu 


 

Viac o téme: HorúčavySmrťCyklistaTuristika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu