Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Silné sneženie na Donovaloch: Priechod uzavreli pre nákladiaky, vietor na severe krajiny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

DONOVALY - Horský priechod Donovaly je pre silné sneženie uzavretý pre nákladné vozidlá nad 10 metrov. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na stránke zjazdnost.sk.

Pre rovnaké vozidlá sú uzavreté aj horské priechody Šútovce a Vrchslatina. "Vo vyšších polohách sa vplyvom silného vetra tvoria snehové jazyky a záveje," informuje web, ktorý v tejto súvislosti upozorňuje na lokality Pusté Pole a Obručné. Na vlhkých a mokrých vozovkách sa podľa SSC môže miestami vyskytovať poľadovica.

"Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je na západnom Slovensku prevažne suchý, na strednom a východnom Slovensku prevažne vlhký až mokrý, okrem R3 Trstená - Tvrdošín, kde sa na vozovke vyskytuje kašovitý sneh do jedného centimetra," uvádza portál zjazdnost.sk.

Cesty I., II. a III. triedy sú podľa jeho informácií zjazdné, povrch vozoviek je na západnom a južnom Slovensku prevažne suchý, na strednom a východnom Slovensku prevažne vlhký až mokrý, v hornatejších oblastiach je vozovka ciest pokrytá vrstvou kašovitého až utlačeného snehu do troch centimetrov.

Pri Žiline zasahujú hasiči

Viac ako tri desiatky hasičov zasahujú pri technických udalostiach, ktoré spôsobil silný vietor v Žilinskom kraji. Dnes o tom informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová.

"Momentálne je v teréne viac ako 35 profesionálnych a dobrovoľných hasičov, ktorí zasahujú najmä v okresoch Liptovský Mikuláš, Námestovo, Dolný Kubín a Tvrdošín. Ich pomoc je potrebná pri popadaných stromoch, ktoré odstraňujú z cestných komunikácií, zaparkovaných vozidiel a chatiek," uviedla Farkasová. 

Slovenský hydrometeorologický ústav vyhlásil pre okresy Brezno a Liptovský Mikuláš výstrahu 3. stupňa pre mimoriadne silný vietor, ktorý môže na hrebeňoch hôr a v polohách nad 1500 metrov dosiahnuť rýchlosť viac ako 110 kilometrov za hodinu a v nárazoch 160-180 kilometrov za hodinu. Výstraha platí do 21.00 h.

 

Viac o téme: DopravaSnehPočasieSneženiePriechodDonovaly
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu