Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Európu trápi počasie: VIDEO Dopravný chaos, zrušené lety a ľudia bez elektriny

Aj Nemecko zasiahlo nepriaznivé počasie Zobraziť galériu (6)
Aj Nemecko zasiahlo nepriaznivé počasie (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Značné problémy v doprave i energetike spôsobujú vo viacerých európskych štátoch výčiny počasia. Na najväčšom európskom letisku Heathrow v Londýne museli zrušiť pre sneženie a ľadovú pokrývku na štartovacích a pristávacích dráhach desiatky letov. Uviazli tu podľa informácií tamojších médií tisíce turistov.

Došlo však i k narušeniam plynulosti cestnej dopravy. Tisícky domácností sa ocitli bez elektrickej energie. Rádovo stovky škôl dnes zostali uzavreté. Silné sneženie zasiahlo ostrovnú monarchiu už v priebehu nedele, keď napríklad vo Walese napadlo až 30 centimetrov nového snehu. Na mnohých miestach sa však počas uplynulej noci zmenila snehová pokrývka v ľadovú.

Búrky a nimi spôsobené poruchy na sieti prerušili dodávky elektrickej energie pre viac ako 100.000 odberateľov vo Francúzsku, kde to podľa prevádzkovateľa, spoločnosti Enedis platí hlavne o povodí rieky Loire a o severe krajiny. Platilo to napriek tomu, že v priebehu pondelkového predpoludnia sa podarilo dodávky elektrickej energie obnoviť pre 40.000 zákazníkov. Na odstránení ostávajúcich porúch sa intenzívne pracuje. Francúzski meteorológovia vydali však pre západnú a centrálnu časť krajiny varovanie pred prudkým nárazovým vetrom, ktorý by mohol dosiahnuť rýchlosť až do 120 kilometrov za hodinu.

Európu trápi počasie: VIDEO
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Na holandských diaľniciach sa v pondelok tvorili pre husté sneženie dlhé kolóny motorových vozidiel. Počasie výrazne narušilo železničnú i leteckú dopravu v krajine, kde zrušili stovky vlakov i letov. Iba holandská letecká spoločnosť KLM ich zrušila viac ako 300. Regionálne letisko v Eindhovene museli na niekoľko hodín úplne uzavrieť.Počasie komplikuje dopravu aj v Nemecku.

Európu trápi počasie: VIDEO
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Meteorológovia odporučili občanom, aby podľa možností zostali doma a nevychádzali do ulíc. Na školách i univerzitách na pondelok naplánovanú výučbu zrušili. Situácia na belgických cestných komunikáciách bola podobná ako v susednom Holandsku, aj tu sa hlavne na severozápade krajiny tvorili dlhé kolóny.

Letisko v Bruseli v poludňajších hodinách odporučilo pasažierom, aby sa vôbec nevydávali do vzdušného prístavu, pretože silný dážď so snehom si vynútil zrušenie najmenej 50 a omeškanie ďalších minimálne 30 letov. V hlavnom meste Belgicka museli pre zmrznutý povrch prístupových komunikácií uzavrieť aj tunel v centre mesta, MHD síce premávala, avšak s meškaním.

Európu trápi počasie: VIDEO
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Prvé sneženie novej zimnej sezóny hlásia zo severného Talianska, konkrétne z Turína, Milána, ba aj Benátok. V Ligúrii uviazla na niekoľko hodín vlaková súprava, ktorou z Milána do Francúzska smerovalo okolo 400 cestujúcich.

Európu trápi počasie: VIDEO
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Európu trápi počasie: VIDEO
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Prudký dážď spôsobil záplavy, jeden človek prišiel o život

Silný dážď a vietor postihli Chorvátsko, pričom jeden človek prišiel o život. Informovala o tom v pondelok chorvátska štátna televízia. Na severozápade krajiny podľa televízie zahynul muž, pretože vietor vyvrátil rebrík, keď sa snažil opraviť škody spôsobené počasím na jeho dome. Prudký dážď spôsobil rozvodnenie riek v oblasti a zaplavenie ciest.

V susednom Slovinsku približne tisíc ľudí neďaleko hlavného mesta Ľubľana zostalo bez elektrického prúdu a pri pobreží Jadranského mora boli zaplavené domy a cesty. V niektorých oblastiach krajiny záchranári použili sirény, aby varovali ľudí pred padajúcimi stromami v dôsledku silného vetra. V najbližších dvoch dňoch v regióne očakávajú ďalšie zrážky.

Viac o téme: PočasieEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu