Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Člen gangu sýkorovcov Vincko si slobodu dlho neužíval: Vrah je opäť vo väzbe

Ivan Cuper
Ivan Cuper (Zdroj: Foto: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA - Dvakrát neprávoplatne na doživotie odsúdený člen gangu sýkorovcov Ivan C., prezývaný Vinco-Vincko, je už znova vo väzbe. Tentoraz v súvislosti s inou trestnou vecou. Potvrdila to hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Katarína Kudjáková.

Ako uviedla, sudca pre prípravné konanie ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, zobral dnes obvineného Ivana C. do väzby, aby nemohol utiecť a pokračovať v trestnej činnosti. Sťažnosť podal tak obvinený, ako aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý navrhoval zobrať ho do väzby aj z dôvodu možného ovplyvňovania svedkov na slobode. O sťažnostiach rozhodne v najbližších dňoch Najvyšší súd (NS) SR.

Vincko pôvodne sedel vo väzbe v súvislosti s kauzou šiestich vrážd z rokov 1998 a 1999 - Eduarda a Roberta Diničovcov, Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku, Miloša Piliara a zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Spolu s ním čelí obžalobe aj boss gangu sýkorovcov Róbert L., prezývaný Kýbel.

Keďže Ivanovi C. uplynula maximálna možná lehota väzby, dostal sa v auguste tohto roka von aj s elektronickým monitorovacím zariadením a ďalšími obmedzeniami, a to aj napriek tomu, že nechcel. Ako vysvetlila jeho obhajkyňa, nebol s podmienkami súdu spokojný a zvyšné dni do skončenia väzby, teda do 25. septembra, si chcel "odkrútiť". Nechcel, aby jeho rodinu obmedzovali technické prostriedky a stratila tak súkromie.

ŠTS Vinca a Kýbla už dvakrát odsúdil na doživotie, najprv v roku 2016 a naposledy v apríli tohto roku. Obaja podali odvolanie a NS SR zakaždým rozsudky zrušil. Trestnú vec obžalovaného Róberta L. a spol. napokon ŠTS odňal a prikázal Krajskému súdu v Banskej Bystrici, aby ju v potrebnom rozsahu prejednal a rozhodol. Proces sa začne odznova, termín je stanovený na koniec októbra.

Viac o téme: SýkorovciBanská BystricaIvan CuperŠpecializovaný trestný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu