Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Súd desaťročia s bosom mafie: Prekvapenie! Pravá ruka nechce ísť na slobodu

Róberta Lališa predvádzajú pred senát Krajského súdu v Banskej Bystrici Zobraziť galériu (3)
Róberta Lališa predvádzajú pred senát Krajského súdu v Banskej Bystrici (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

BANSKÁ BYSTRICA – Ostro sledovaný prípad okolo väzby Róberta Lališa a Ivana Cuppera z kauzy "sýkorovci" začal dnes na Krajskom súde v Banskej Bystrici. Kýblovu pravú ruku z "vražedného komanda" senát prepustil na slobodu, na veľké prekvapenie chce Vincko ostať za mrežami.

Rozhodovaním o väzbe Róberta Lališa a Ivana Cuppera z kauzy „sýkorovcov“ začal dnes konať Krajský súd v Banskej Bystrici. Stalo sa tak na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu SR, ktorý zrušil doterajšie dva rozsudky v tejto veci, odňal prípad senátu Špecializovaného trestného súdu a prikázal konať Krajskému súdu v Banskej Bystrici. Ten na neverejnom zasadnutí rozhodol, že Róbert Lališ, zvaný Kýbel ostáva vo väzbe. Obžalovaného Ivana Cuppera, prezývaného Vincko prepustil z väzby, ktorú nahradil probačným dohľadom súdu, zákazom opustiť Slovensko a elektronickým náramkom. Rozhodnutie nie je právoplatné, sťažnosť proti nemu podal prokurátor i obaja obžalovaní.

Lališ na súde v BB

Cupper nechce na slobodu

Podľa obhajkyne Magdy Jaňovkovej Ivan Cupper podal sťažnosť proti prepusteniu z väzby, lebo „nechce, aby bola jeho rodina obmedzovaná technickým prostriedkom, ktorý musí byť inštalovaný v byte, kde jeho rodina žije“. Pritom Cupperovi sa už 25. septembra naplní maximálna päťročná lehota jeho väzby, takže sa mu väzba skončí aj tak.

Súd desaťročia s bosom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

Skupinu „sýkorky“ stíhajú za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, viaceré vraždy, všeobecné ohrozenie a iné trestné činy. Obžalovaní sa priamo, alebo ako spolupáchatelia, či účastníctvom podieľali na zavraždení bratov Diničovcov, Romana Deáka, Miloša Piliara, Alojza Házyho a Dalera Hlavačku. Podľa svedkov Kýbel sa šéfom zločineckej skupiny sýkorovcov stal po smrti pôvodného bossa Miroslava Sýkoru, ktorého zavraždili vo februári 1997. Skupina pôsobila v Bratislave a okolí. Živili sa vydieraním, výpalným, vraždami a inou kriminálnou činnosťou. Kýbel, pre svoju krutosť prezývaný v gangu aj Gestapák, bol na úteku od začiatku roku 2012. Prvý zatykač na neho vydali 24. júla 2012, postupne pribudli ďalšie. Zadržali ho v Nemecku koncom roku 2015.

Lališove slová

Na pojednávaní odmietol vypovedať, prečítal iba sedemstranovú písomnosť. V nej odmietol tvrdenia, že bol šéfom zločineckej skupiny a rozdelil teritória pôsobnosti jednotlivých skupín, keď sa mal ujať šéfovania „sýkorovcov“ po smrti Sýkoru. Tvrdil, že nikomu nedával peniaze za zločinné skutky. Ľudí zamestnával ako vodičov a personál vo svojich firmách. S vraždami Romana Deáka, bratov Diničovcov a ďalších konkurentov nemal nič spoločné. S bratislavským podnikateľom Marekom Trajterom, pôvodne žalovaným za objednávku Deákovej vraždy, na túto tému nikdy nerokoval a žiadne peniaze od neho nezobral.

Súd desaťročia s bosom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

Hlavné pojednávanie so „sýkorkami“ sa začalo v januári 2015 v neprítomnosti Róberta Lališa, Martina Biháriho a Jozefa Roháča. Proces mal vyvrcholiť 12. októbra 2015 záverečnými rečami. Tesne predtým však na Morave zadržali hľadaného Martina Biháriho, zvaného Rus a o dva týždne v Nemecku Róberta Lališa. Tým sa proces predĺžil. Na pojednávaní nebol prítomný Jozef Roháč, ktorý je vo väzení v Maďarsku. Oba rozsudky v tejto veci Najvyšší súd SR zrušil, odňal prípad senátu Špecializovaného trestného súdu a prikázal konať Krajskému súdu v Banskej Bystrici.

 

Viac o téme: SýkorovciRóbert LališKýbel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu