Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Parkovanie na hulváta v Gelnici na FOTO: Takto si to nedovolí hocikto! Polícia dvíha varovný prst

Parkovanie na trávniku nie je pre drzých vodičov problém Zobraziť galériu (3)
Parkovanie na trávniku nie je pre drzých vodičov problém (Zdroj: foto: tip citatela)

GELNICA - Problémy s parkovaním má, zdá sa, každý kút Slovenska. Riešenie tejto závažnej situácie je stále v plienkach a tak vodiči parkujú svoje vozidlá kdekoľvek. Okrem vyhradených miest využívajú chodníky ale aj trávniky. Fotky do redakcie nám zaslal nespokojný obyvateľ Gelnice.

Parkovanie je dennodenný boj. Málo parkovacích miest a veľké množstvo áut spôsobujú problémy vodičom, chodcom a taktiež policajtom. Mestskí policajti v Gelnici si tiež nedokážu poradiť a priznávajú veľký problém v tomto smere.

Parkovanie na hulváta v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Fotku nám zaslal obyvateľ Gelnice, ktorý k nej pridal príznačný popis. "Aj takto sa parkuje v Gelnici! Kompetentní chodia okolo a nikomu to nevadí!" Opýtali sme sa preto, či je takéto parkovanie v poriadku, priamo Mestskej polície v Gelnici. "Takéto parkovanie určite nie je v poriadku. Vzhľadom k tomu, že aj mesto Gelnica sa borí s problémom nedostatku parkovacích miest, tak MsP takéto prípady rieši upozornením a napomenutím," vysvetlil náčelník MsP Vladimír Franko.  

Parkovanie na hulváta v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

Kedy a či sa problém vyrieši je otázka, na ktorú nepozná odpoveď snáď nikto. Nebolo by však na škodu, keby aj majitelia motorových vozidiel boli ohľaduplní k okolitému svetu a parkovacie miesto hľadali dlhšie, namiesto toho, aby svoj problém riešili takto hulvátsky.

Pod Tatrami riešia rovnakú dilemu 

Problém s parkovaním motorových vozidiel trápi aj podtatranské mesto Svit, kde kapacita parkovacích miest nezodpovedá počtu ich majiteľov. Ako uviedol náčelník Mestskej polície vo Svite Michal Klimko, od začiatku roka do 31. októbra bolo v meste prihlásených 214 nových vozidiel. "Vo Svite je v súčasnosti evidovaných celkovo 3397 vozidiel, z toho je 2502 osobných motorových vozidiel. V meste je 1305 garáží a parkovacích miest je 1350," uviedol Klimko na internetovej stránke mesta Svit.

Mestská polícia zaevidovala aj problém s parkovaním. Podľa slov jej náčelníka sú vodiči nespokojní s tým, že nemajú kde parkovať a často vozidlo odstavia aj na chodníkoch či na verejnej zeleni. "Dôležité je uvedomiť si, že ani nedostatok parkovacích miest nedáva vodičovi právo porušovať zákon," uviedol.

Mestská polícia vo Svite vyhotovila písomné výzvy a upozornenia, ktorými upovedomuje vodičov parkujúcich svoje vozidlá na chodníkoch, kde neostáva minimálna voľná šírka pre chodcov, teda jeden a pol metra, a rovnako vodičov parkujúcich na verejnej zeleni o tom, že týmto svojím konaním porušujú ustanovenie zákona o cestnej premávke.

Podľa jeho ďalších slov vodiči odstavujúci vozidlá na verejnej zeleni porušujú všeobecne záväzné nariadenie (VZN) mesta o udržiavaní čistoty, o správe a údržbe verejnej zelene, poriadku a ochrane majetku mesta, občanov a právnických osôb na území mesta. "Porušenie uvedeného ustanovenia zákona a VZN mesta Svit môže mať za následok prerokovanie skutku v priestupkovom konaní," uviedol Klimko. S písomnými upozorneniami sa vodiči v meste môžu stretnúť prevažne na sídliskách, kde príslušníci mestskej polície vykonávajú kontroly zamerané na dodržiavanie zákona o cestnej premávke. 

 

Viac o téme: ParkovanieRiešenieProblémPolícia Gelnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu