Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poľskí turisti majú za sebou mrazivú noc: Počas túry sa stratili, zasahovali horskí záchranári

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

VYSOKÉ TATRY - Horská záchranná služba (HZS) z Poľska oznámila slovenským kolegom v nedeľu 30. októbra, že sa na slovenskej strane Vysokých Tatier stratili dvaja 25-roční turisti poľskej národnosti. Muž so ženou sa pokúšali prejsť z Javorovej doliny do Veľkej Studenej doliny po turistickom chodníku. Poľskí horskí záchranári zistili len približnú lokalitu, kde sa turisti nachádzajú, neskôr sa spojenie s nimi prerušilo. O pátraní po turistoch informovalo Operačné stredisko HZS.

"V horách nasnežilo do 50 centimetrov nového nestabilného snehu a v noci fúkal studený severný vietor rýchlosťou 100 km/h pri teplote mínus desať stupňov Celzia. Vo večerných hodinách odišla turistom na pomoc skupina 22 záchranárov z oblastných stredísk Vysoké Tatry, Nízke Tatry, Západné Tatry a Slovenský raj. Počas noci sa Poliakov nepodarilo nájsť," uviedli horskí záchranári.

Dnes v ranných hodinách požiadala HZS o súčinnosť letku Ministerstva vnútra SR. Pri zlepšení poveternostných podmienok a počasia nasadili leteckú techniku aj záchranári poľskej HZS, ktorým sa podarilo hľadané osoby lokalizovať. "Chladnú noc prežili a pomocou vrtuľníka ich previezli do bezpečia," uzavrela HZS.

Viac o téme: Vysoké TatryHorská záchranná služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu