Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Verdikt v prípade Šimonka (†20 mes.), ktorý spadol do výťahovej šachty: Správca pozná trest

nešťastie v Humennom
nešťastie v Humennom (Zdroj: archív)

HUMENNĚ - Pred dvomi rokmi otriasla Slovenskom šokujúca udalosť. V humenskej polikline spadol do výťahovej šachty len 20-mesačný Šimonko. Rozbehlo sa intenzívne vyšetrovanie. V týchto dňoch sa pred súd postavil obvinený Peter, ktorý sa v minulosti o výťahy staral.

Obžalovanému Petrovi S., ktorý sa v minulosti staral o výťahy v humenskej poliklinike, kde v roku 2013 po páde do výťahovej šachty zomrelo dieťa, Okresný súd v Humennom dnes uložil podmienečný trest. Odsúdil ho pre trestný čin usmrtenia na odňatie slobody vo výmere dva roky s tým, že výkon tohto trestu mu odložil na trojročnú skúšobnú dobu. Zároveň mu uložil aj trest zákazu činnosti vykonávať revíziu technických zariadení. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Obžalovaný, ako aj prokurátor, podali voči rozhodnutiu odvolanie, o ktorých bude rozhodovať Krajský súd (KS) v Prešove. Informoval o tom hovorca KS Michal Drimák.

Dnešnému rozhodnutiu súdu predchádzalo vypočutie svedkov, medzi nimi aj matky nebohého chlapčeka a znalca z odboru kontroly technických zariadení.

Obžalobu na Petra S. podala Okresná prokuratúra v Humennom v marci minulého roka vtedy ešte pre prečin všeobecného ohrozenia. Následne v apríli vydal Okresný súd v Humennom trestný rozkaz a uznal Petra S. za vinného podľa obžaloby, pričom mu uložil trest odňatia slobody na 30 mesiacov so zaradením do ústavu s minimálnym stupňom stráženia. Proti trestnému rozkazu však obžalovaný podal opravný prostriedok, na základe čoho došlo k zrušeniu trestného rozkazu a nariadeniu hlavného pojednávania vo veci. Samosudca Okresného sudu v Humennom vrátil vec Okresnej prokuratúre v Humennom na konanie o dohode o vine a treste. K tejto dohode však napokon nedošlo a začalo sa hlavné pojednávanie.

Tragický prípad sa stal v októbri 2013. Šimon, ktorý mal rok a osem mesiacov, spadol do výťahovej šachty zo šiesteho poschodia v budove polikliniky. Pri vystupovaní sa výťah nečakane pohol a dieťa v kočíku pri vyťahovaní z výťahu prepadlo do šachty. Ťažkým zraneniam ešte v ten istý deň chlapček podľahol.

Viac o téme: VýťahTragédiaŠachtaRozsudokHumenné
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu