Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najstarší slovenský väzeň sedí za zabitie: Z basy vyjde ako 87 ročný

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Silvester a Nový rok oslavujú aj obvinení a odsúdení v slovenských väzniciach. Aktuálne sa vo výkone väzby nachádza 1263 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody 8658 odsúdených. Medzi nimi je i najstarší slovenský väzeň, ktorý sa narodil ešte v roku 1929. Odsedieť mu ešte ostáva tri roky, na slobodu sa tak dostane ako 87-ročný.

Najstarší väzeň v našich väzniciach sedí pre zabitie. Trest si odpykáva od roku 2011. „Aktuálne najstarší odsúdený vo výkone trestu odňatia slobody vykonáva trest odňatia slobody v trvaní 5 rokov a 6 mesiacov so zaradením do ústavu s minimálnym stupňom stráženia pre spáchanie trestného činu zabitia,“ uviedol Adrián Baláž riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa ZVJS.

Starčekovi, ktorý sa na sklonku života ocitol v base, ostáva odsedieť ešte tri roky. „O zmene spôsobu výkonu trestu a podmienečnom prepustení z výkonu trestu odňatia slobody rozhoduje príslušný okresný súd, v ktorého obvode sa trest odňatia slobody vykonáva. Zároveň môže súd upustiť od výkonu trestu odňatia slobody alebo jeho zvyšku, ak zistí, že odsúdený ochorel na nevyliečiteľnú životu nebezpečnú chorobu alebo nevyliečiteľnú duševnú chorobu,“ doplnil Baláž.

Najstarší slovenský väzeň by teda mal z basy vyjsť ako 87-ročný. V takomto vysokom veku však treba myslieť aj na najhoršie. „Riaditeľ ústavu alebo ním určený príslušník zboru pri úmrtí obvineného alebo odsúdeného vyrozumie orgán činný v trestnom konaní alebo súd, prokurátora, ktorý vykonáva dozor nad zachovávaním zákonnosti v ústave, blízku osobu zomrelého a v prípade obvineného aj jeho obhajcu,“ vysvetľuje Baláž a dodáva: „Po zistení úmrtia je privolaný ošetrujúci lekár, obhliadajúci lekár a príslušníci PZ, ktorí postupujú v zmysle Trestného poriadku. Po vykonaní všetkých úkonov si pohreb zabezpečujú príbuzní zomrelého, resp.  príslušná obec alebo mesto v spolupráci s ústavom,“ uzavrel riaditeľ kancelárie GR ZVJS. 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu