Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Aj väzni sviatkujú: Sväté omše, kapustnica, ale aj návšteva rodín mimo väzníc

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vianočné a novoročné sviatky azda najťažšie zvládajú ľudia, ktorí nie sú na slobode. Obvineným a odsúdeným, ktorí sú vo väznici sa však personál usiluje najkrajšie sviatky v roku spríjemniť. Nechýba tradičné jedlo, kultúrny program, ba dokonca niektorí šťastlivci môžu ísť navštíviť aj svojich blízkych.

„Vo všetkých ústavoch sa pripravujú mimoriadne ponukové listy a plány kultúrno-osvetovej činnosti, v ktorých sú rôzne aktivity pre obvinených a odsúdených, zamerané na spokojné a príjemné prežitie vianočných a novoročných sviatkov,“ hovorí  Adrián Baláž riaditeľ Kancelárie GR ZVJS.

Pod vedením personálu ústavu pripravujú obvinení a odsúdení kultúrne programy, ktoré sú zamerané na vianočné zvyky a tradície, rôzne športové podujatia a samozrejme robia aj vianočnú výzdobu. „Obvinení a odsúdení sa môžu počas vianočných a novoročných sviatkov zúčastniť turnajov, napr. šachového, stolnotenisového, žolíkového, turnaja v sudoku, turnaja v šípkach, vo futbale, turnaja v hre „Človeče, nehnevaj sa“, ale aj vianočných vedomostných kvízov,“ opisuje situáciu vo väzniciach Baláž a dodáva, že v niektorých ústavoch sú v programe zahrnuté aj prednášky a besedy, napríklad na tému Narodenie Ježiša, Vianočné tradície, Novoročné priania, Advent a posolstvo, Adam a Eva, a pod.

Počas Vianoc a Nového roka upravujú vo všetkých ústavoch aj režim dňa, najmä dobu sledovania televízie, ktorá je dlhšia ako v bežné dni. „Kultúrno-osvetové aktivity prispievajú k spríjemneniu života väznených osôb počas Vianoc, ovplyvňujú a motivujú ich k zmenám, v ktorých sa prejavuje najmä ľudská spolupatričnosť,“ vysvetľuje Baláž.

Štedrá večera

„Stravovanie počas Vianoc je vo väzniciach prispôsobené zvyklostiam v jednotlivých regiónoch Slovenska, pripravuje sa napríklad fazuľová, šošovicová alebo hríbová polievka, odsúdení dostávajú aj balíčky s ovocím,“ hovorí. Na Štedrý deň sa vo väčšine ústavov pripravuje tradičná strava, večeru tvorí kapustnica (s klobásou, s údeninou, s hríbmi, s haluškami) alebo šošovicová polievka, vyprážané rybie filé, zemiakový šalát (majonézový alebo cibuľový), ovocie, keks, čaj, v niektorých ústavoch aj vianočné oblátky s medom.

Niektorí šťastlivci môžu ísť navštíviť blízkych

"Riaditeľ ústavu môže za dlhodobé pozitívne výsledky, dosahované pri plnení pracovných povinností, ako najvyššiu formu disciplinárnej odmeny udeliť odsúdenému mimoriadne voľno na opustenie ústavu až na päť dní,“ vysvetľuje Baláž a dodáva, že toto mimoriadne voľno nemožno udeliť odsúdenému v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Odsúdenému, ktorý je zaradený do ústavu s minimálnym stupňom stráženie sa môže povoliť vychádzka, aby navštívil blízkych až na 48 hodín. „Predbežne je počas vianočných a novoročných sviatkov navrhnutých 153 disciplinárnych odmien vo forme mimoriadneho voľna na opustenie ústavu a 94 vychádzok mimo ústavu,“ hovorí Baláž. Teda 247 odsúdených by malo vianočné a novoročné sviatky prežiť so svojimi blízkymi.

Duchovné posolstvá vo väznici

„Do viacerých ústavov prinesú slovenskí skauti betlehemské svetlo. Ako býva zvykom, aj tento rok na Štedrý deň zavítajú do väzníc aj biskupi Mons. František Rábek, ordinár OS a OZ SR a Mons. Dominik Tóth, emeritný trnavský pomocný biskup, ktorí budú celebrovať vianočnú svätú omšu,“ informuje Baláž. Vo väzenských kaplnkách okrem slúženia vianočných svätých omší budú požehnávať betlehemy, spievať s odsúdenými koledy, viesť adorácie, katechézy, spoločné modlitby sv. ruženca, či vysluhovať sviatosti. „Sviatočné chvíle strávia kapláni s obvinenými a odsúdenými aj pri rozhovoroch, či sledovaní filmov s vianočnou a duchovnou tematikou,“ uzatvára Baláž.

Aktuálne sa vo výkone väzby nachádza 1263 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody 8658 odsúdených. 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu