Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Z brutálneho útočníka neviniatko: Dušan (34) si spomenul, že sa dobodal sám!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: polícia)

KOŠICE - Najprv hodil vinu na brata, potom si to rozmysel! Obvinenému Tiborovi (38) z Košíc, hrozilo za incident z roku 2010, kedy sa mal pokúsiť zavraždiť vlastného brata, doživotie, no zdá sa, že za mreže vôbec nepôjde. Jeho brat Dušan (34) totiž svoju výpoveď nečakane zmenil a tvrdí, že si nôž do krku vrazil sám. Informácie priniesol denník Korzár.

K takmer tragédii došlo v roku 2010 v jednom z bytov na Jesennej ulici v Košiciach. Bratia spolu vo veľkom popíjali, keď zrazu Dušan vybehol na ulicu s dorezaným krkom. Náhodní svedkovia mu privolali záchranku a tá ho odviezla do nemocnice. Tam mal policajtom a lekárom tvrdiť, že ho po hádke bodol brat Tibor.  

Nasledovalo vypočúvanie a voči Tiborovi onedlho vzniesli obvinenie z ublíženia na zdraví, hoci sa k útoku na brata nikdy nepriznal. V osudný deň vraj od rána vypil asi 0,7 litra vodky a v pití pokračoval, aj keď sa Dušan vrátil z práce. O tom svedčia aj testy, podľa ktorých mali obaja tesne po incidente v krvi vyše tri promile.

Tibor sa vraj prebral až na to, ako mu policajti búchajú na dvere. Napriek tomu, že útok na brata neustále popieral, bol ochotný uzavrieť dohodu o vine a treste. Po znaleckom posudku sa však vynorili ďalšie dôležité fakty, ktoré prípadu pridali na vážnosti. Podľa neho bol Dušan po útoku v ohrození života, pretože nôž len tesne minul aortu. Incident tak bol prekvalifikovaný na obzvlášť závažný zločin vraždy v štádiu pokusu, za čo by Tiborovi hrozilo až doživotie.

V tom sa však v Dušanovi ozvali výčitky a svoju výpoveď nečakane zmenil. Spomenul si, že do krku sa vlastne bodol sám. „Nôž som chytil pravou rukou a priložil ku krku. Následne som ním bodol a potiahol smerom nadol,“ opísal pokus o údajnú samovraždu. Brata vraj obviňoval len preto, že sa mu chcel pomstiť, no nepovedal za čo. Spočiatku tvrdil, že sa mu pred útokom brat vyhrážal zabitím, no toto tvrdenie takisto odvolal. Všetko si vraj vymyslel.

Napriek tomu, že Dušan vzal vinu na seba, prokurátor naďalej trval na obvinení Tibora a žiadal trest 21 až 22 rokov. Obhajca ho naopak žiadal oslobodiť a svoju požiadavku podložil posudkom znalca, ktorý pripustil, že Dušan sa mohol bodnúť sám. Senát s ním súhlasil a oslobodenie Tibora zdôvodnil absenciou priamych dôkazov a tiež zbabranou prácou polície na mieste činu. Prokurátor sa odvolal, o Tiborovom osude definitívne rozhodne krajský súd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu