Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

VIDEO zo zatýkania obávaného mafiána: Boss Maslák terorizoval celý Zlín!

Gang používal na vymáhanie Zobraziť galériu (11)
Gang používal na vymáhanie "výpalného" rôzne donucovacie prostriedky (Zdroj: Polícia ČR)

ZLÍN – Českým policajtom sa tento týždeň podaril úctyhodný úlovok. V Zlíne zadržali veľmi nebezpečného slovenského zločinca Miroslava Masláka, ktorému doma hrozí doživotný trest. Minulý rok sa však vďaka diere v slovenskej legislatíve dostal na slobodu a presťahoval do susedných Čiech. Tam pokračoval vo svojej bohatej kriminálnej kariére a terorizoval miestnych podnikateľov.

Českej polícii sa podarilo rozbiť zločinecký gang, ktorý sa v Zlíne vyhrážal majiteľom diskoték, podnikateľom alebo prevádzkovateľom erotických a iných klubov a požadoval od nich peniaze. „Vo väčšine prípadov im tvrdili, že od veriteľov odkúpili pohľadávky a dožadujú sa zaplatenia dlhov (či už reálnych alebo fiktívnych), alebo ponúkali ochranu podniku,“ povedala hovorkyňa zlínskej polície Jana Macalíková.

 

Gang podnikateľov zastrašoval rôznymi prostriedkami
Zobraziť galériu (11)
Gang podnikateľov zastrašoval rôznymi prostriedkami  (Zdroj: Polícia ČR)

 

Keď však majiteľa na ich podmienky nepristúpili, začali im zo života robiť peklo. Do jednej z diskoték sa napríklad vybrala skupinka svalnatých mužov, ktorí vo veľkom popíjali a za alkohol odmietali platiť. Kriminálnici pri svojej činnosti neváhali ani opakovane porušovať zákon. „V snahe získať "zákazku" na ochranu podniku páchatelia oznamovali na linku 158 uloženie výbušnín, čo si vyžiadalo niekoľko evakuácií desiatok alebo stoviek ľudí,“ dodala hovorkyňa.

Ak podnikateľov nevystrašili ani bomby, začali im „výpalníci“ ničiť majetok a napádať ich. Najčastejšie boli podpaľačské útoky alebo dokonca streľba na autá a rodinné domy. Hlavou nebezpečného gangu bol Slovensku známy zločinec Miroslav Maslák, ktorému boli všetci ostatní podriadení. Zadával im úlohy, aby sledovali podnikateľov a rodiny a všetky informácie o ich pohybe mu avizovali.

 

Podnikateľom na výstrahu podpaľovai autá
Zobraziť galériu (11)
Podnikateľom na výstrahu podpaľovai autá  (Zdroj: Polícia ČR)

 

Maslák si dokonca v Česku založil aj firmu, prostredníctvom ktorej chcel legalizovať svoj kriminálny biznis. „Firma sa mala zaoberať službami, najmä vymáhaním pohľadávok,“ uviedla Macalíková. Polícia proti gangu zasiahla v utorok skoro ráno a v byte zločincov zadržala okrem rôznych zbraní aj policajné nášivky a vysielačky, ktoré zrejme chceli použiť pri ďalšej akcii. „Podarilo sa nám zadokumentovať, že od mája tohto roku sa páchatelia dopustili sedemnástich skutkov, medzi poškodených počítame celkom sedem osôb, od ktorých žiadali  11 miliónov korún (takmer 440 tisíc eur),“ prezradila hovorkyňa.

 

Pri zásahu našli aj policajné nášivky
Zobraziť galériu (11)
Pri zásahu našli aj policajné nášivky  (Zdroj: Polícia ČR)

 

Tomu, že Maslák je mimoriadne nebezpečný, svedčili aj opatrenia pri súdnom pojednávaní. Údajného mafiána privádzali kukláči so samopalmi, a na očiach mal "zaslepovacie" okuliare, aby nevidel svedkov. Českí policajti pri akcii spolupracovali s kolegami z Trenčína. Na Slovensku je Miroslav Maslák obvinený zo založenia zločineckej skupiny, podpálenia desiatok áut, použitia bomby aj útoku na verejných činiteľov, za čo si odpykával trest od septembra 2008. Vlani 15. novembra sa však dostal na slobodu údajne vďaka diere v slovenskej legislatíve.

Zásah zlínskych policajtov v Maslákovom byte

Zásah proti Maslákovi v Čechách

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu