Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nehanební vandali: Stalina v Bratislave poliali červenou farbou, škoda 2000 eur!

Cena reštaurátorských prác sa tak odhaduje na asi 2000 eur
Cena reštaurátorských prác sa tak odhaduje na asi 2000 eur (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Neznámy páchateľ polial v Bratislave viac ako štvormetrovú sochu sovietskeho diktátora Stalina červenou farbou.

Slovenská národná galéria, pred ktorou Stalin v rámci výstavy s názvom Prerušená pieseň - Umenie socialistického realizmu 1948-1956 stojí, už podala trestné oznámenie a o akciu s farbou hovorí ako o útoku pokrivenej mysle, napísal portál Sme.sk.

"Výsledkom je poškodený historický artefakt, fasáda budovy a okolie, ale omnoho nepríjemnejší je agresívny zásah do integrity umeleckého diela a demokratických zásad využívania verejného priestoru," uviedla galérie vo vyhlásení.

Poukázala na to, že socha ako zbierkový predmet a budova, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, majú osobitné postavenie, preto sa nejedná o bežnú klasifikáciu poškodenia. Syntetická farba sa na bronzové dielo prilepila, cena reštaurátorských prác sa tak odhaduje na asi 2000 eur.

Útoky na umelecké diela nie sú vo svete nijak výnimočné, v minulosti sa terčom vandalov stali napríklad slávna Mona Lisa alebo Rembrandtova Nočná hliadka.

V prípade sochy Stalina by poliatie farbou mohlo byť výrazom odporu proti soche alebo výstave. V Prahe sa takto pred dvoma rokmi hneď dvakrát stalo terčom útoku červenou farbou sídlo komunistickej strany.

Červenou farbou bola poliata tiež socha niekdajšieho regenta Maďarského kráľovstva Miklósa Horthyho, ktorú v máji odhalila západomaďarskej obec Kereki pri Balatone. K činu sa prihlásil aktivista Péter Dániel a vyhlásil, že tak konal kvôli spornej minulosti Horthyho, ktorý bol spojencom nacistického vodcu Adolfa Hitlera.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu