Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Žena posadnutá konšpiračnými teóriami počmárala známy Delacroixov obraz

Delacroixov obraz Sloboda vedie ľud Zobraziť galériu (3)
Delacroixov obraz Sloboda vedie ľud (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzska polícia zatkla ženu (28), ktorú obvinili z čmárania na slávny obraz Sloboda vedúca ľud na barikády maliara Eugena Delacroixa. Zadržali ju po tom, ako na maľbu v pobočke múzea Louvre načarbala 30-centimetrový graffiti nápis, ktorý podľa francúzskych médií odkazoval na konšpiračnú teóriu týkajúcu sa teroristických útokov z 11. septembra 2001.

Múzeum v severofrancúzskom meste Lens uviedlo, že zrejme nebude problém dať obraz do pôvodného stavu a o odstránenie nápisu sa postará reštaurátor. Galéria pre štvrtkový incident ostala zatvorená. Miestny prokurátor Philippe Peyroux pre agentúru AFP povedal, že žena vyzerala "nestabilne" a že požiadal o jej psychiatrické vyšetrenie.

Delacroixovo majstrovské dielo vzniklo v roku 1830, pričom umelec sa inšpiroval Júlovou revolúciou. Polonahá žena, ktorá zosobňuje slobodu, drží francúzsku trikolóru v obklopení bojujúcich i mŕtvych mužov. Rozmery obrazu sú 260 krát 325 centimetrov. V múzeu Louvre-Lens bola maľba, ktorá pred zavedením eura zdobila 100-frankovú bankovku, vystavená rok. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu