Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Údajný bratislavský boss Jakšík: Na slobodu sa zatiaľ nepozrie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Libor Jakšík, považovaný za jedného zo šéfov silnej bratislavskej skupiny jakšíkovcov, zostáva naďalej vo väzbe. Rozhodol o tom v stredu 4. apríla Krajský súd v Bratislave (KS), keď zamietol sťažnosť Libora Jakšíka voči rozhodnutiu nižšieho súdu, ktorý ho zobral do väzby.

"Krajský súd v Bratislave 4. apríla zrušil napadnuté uznesenie OS Bratislava I zo dňa 12. marca tohto roku, žiadosť obvineného Libora Jakšíka o prepustenie z väzby na slobodu zamietol, nahradenie väzby písomným sľubom a dohľadom probačného a mediačného úradníka neprijal, takisto neprijal aj nahradenie väzby peňažnou zárukou. Dôvodom rozhodnutia je, že podľa sťažnostného súdu neboli splnené ani formálne, ani materiálne zákonom stanovené podmienky na prepustenie obvineného z väzby na slobodu. Rozhodnutie je právoplatné, obvinený ostáva naďalej vo väzbe",  informoval dnes hovorca KS Pavol Adamčiak.

Na Libora Jakšíka a na ďalšie dve osoby podal prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) obžalobu za ďalší trestný čin vydierania a prečin nebezpečného vyhrážania koncom januára tohto roku. "Dňa 31. januára podal prokurátor Odboru osobitného určenia GP SR Okresnému súdu Bratislava 1 obžalobu na obvinených Libora Jakšíka, Mariána S., Rastislava T., Fedora B. a Matúša T. pre skutky právne kvalifikované ako zločiny vydierania a prečin nebezpečného vyhrážania. Obvinení sa mali skutkov dopustiť sčasti ako členovia organizovanej skupiny a sčasti ako spolupáchatelia, v časovom období rokov 2008-2010. Za prísnejší zločin vydierania (spáchaný organizovanou skupinou) umožňuje trestný zákon uložiť trest odňatia slobody vo výmere 4 až 10 rokov, za prečin nebezpečného vyhrážania trest odňatia slobody až na jeden rok. Obvinení Libor Jakšík, Marián S. a Rastislav T. sú stíhaní väzobne," informovala začiatkom februára hovorkyňa GP Vladimíra Gedrová.

Okresný súd Bratislava 1 vzal 23. januára Libora Jakšíka opäť do väzby. Dôvodom bola obava, že by ušiel a vyhýbal sa trestnému konaniu. Obvinený podal voči rozhodnutiu sudcu nižšieho súdu sťažnosť, o ktorej po doručení v zákonnej lehote práve rozhodoval KS. V tomto prípade je Libor Jakšík obvinený z vydierania v ďalšej kauze, v ktorej sa mal dopustiť tohto trestného činu na spoluobvinenom v iných prípadoch vydierania. Libora Jakšíka vtedy po rozhodnutí, že ostáva vo väzbe, eskortovali kukláči naspäť do ústavu v Nitre.

Libora Jakšíka podľa portálu čas.sk zadržali policajti hneď po tom, ako ho 20. januára prepustili z väzby na slobodu. Hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka vtedy povedal, že Libora Jakšíka zadržali pre podozrenie z ďalšej trestnej činnosti.

Obvinený Libor Jakšík bol vo väzbe od mája 2011. Vtedy ho obvinili tiež z vydierania a nebezpečného vyhrážania. V decembri mu skončila lehota väzby a Okresný súd Bratislava 1 rozhodoval o jej predĺžení. Zároveň odmietol prijatie peňažnej záruky. Sťažnosť voči neprijatiu záruky podal obhajca Libora Jakšíka a sťažnosť voči predĺženiu väzby podal neskôr, ale podľa obhajcu v zákonnej lehote, obvinený. KS údajne potvrdil rozhodnutie okresného ešte predtým, ako mu sťažnosť Libora Jakšíka prišla. "Prokurátor odboru osobitného určenia Generálnej prokuratúry príkazom, na základe žiadosti obvineného o prepustenie z väzby na slobodu, tohto prepustil na slobodu, pretože ďalšiemu trvaniu väzby obvineného bránila zákonná prekážka," citoval portál hovorkyňu Generálnej prokuratúry Vladimíru Gedrovú.

Bratislavská skupina jakšíkovcov patrí v hlavnom meste k jednej z najvplyvnejších. Za bossov sú považovaní práve Libor Jakšík a jeho brat Ivan Jakšík, ktorí boli v minulosti do prvej polovice 90. rokov príslušníkmi polície. Spočiatku úzko spolupracovali so skupinou dnes už zavraždeného Jozefa Slobodu. V minulosti vlastnili sieť barov pod názvom tejto skupiny. Mali viacero podnikateľských aktivít.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu