Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

„Podpaľači“ Krásnej Hôrky dnes neprišli do školy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KRÁSNA HORKA – Chlapci Ondrej (12) a Ivan (11), ktorí pod hradom Krásna Hôrka v sobotu fajčili, a práve od ich ohorkov sa vznietil kopec a následne i strecha hradu, sa boja! Dnes neprišli do školy a v škole chýbali aj ďalšie deti z rómskej osady.

„Prišlo len asi 30 až 40 percent žiakov. Ostatní ostali doma. V obci je situácia napätá, ale treba to vnímať tak, že sa to mohlo stať každému. Títo chlapci neboli žiadni veľkí nespratníci, ale ani výborní žiaci,“ povedal nám riaditeľ školy Ladislav Mikula. Ako sám vraví, jeho úlohou je vychovávať a chrániť, aj keď mu je hradu nesmierne ľúto, netúži po žiadnych útokoch na Rómov.

„Dnes ráno som pustil žiakom záznam z celého sobotňajšieho požiaru, ktorý som natočil. Je to memento pre všetkých, aby sme boli opatrnejší.“ I dnes sú na hrade pracovníci múzea, hasiči a vojaci. Po včerajšom ďalšom menšom vznietení sa niektorých hranolov v hrade, sa snažia exponáty čo najlepšie zaistiť. „Hasiči už majú všetko pod kontrolou. Ešte musia prísť statici a potom budeme zbierky odvážať do rôznych depozitov. Zachránených je 95 percent exponátov. To, čo zhorelo, boli väčšinou repliky ale i niektoré staré zbrane vykladané slonovinou. V nedeľu prehorený trám spadol na klenbu, a tá sa zrútila na renesančný nábytok,“ povedal nám generálny riaditeľ Slovenského národného múzea Rastislav Púdelka.

Slovenské národné múzeum v najbližších dňoch vyhlási v súvislosti s požiarom na hrade Krásna Hôrka oficiálne verejnú zbierku určenú na obnovu zničeného hradu.

Bližšie informácie tykajúce sa spôsobu príspevkov a čísla účtu, na ktorý bude môcť verejnosť prispievať, budú zverejnené v najbližších dňoch na oficiálnej stránke Slovenského národného múzea.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu