Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pustošivý požiar na Krásnej Hôrke bol aj v roku 1818. Udrel doňho blesk!

Hrad zničil požiar aj pred týždňom Zobraziť galériu (2)
Hrad zničil požiar aj pred týždňom (Zdroj: Veronika Kaňuková/SITA)

KRÁSNA HÔRKA – Neuveriteľnú históriu má hrad Krásna Hôrka. Prežil turecké nájazdy aj bačovanie Jiskrovho vojska. Mnoho rokov bol hrad majetkom Bebekovcov a až po ich vlastizrade im bol hrad odňatý, a poslední majitelia boli Andrássyovci. Práve počas ich správy, hrad spustošil požiar v roku 1818, kedy doňho udrel blesk!

Opraviť ho dala posledná majiteľka, manželka Štefana Andrássyho, ale boli to len provizórne práce. Dala ho zastrešiť a až v 60. rokoch 20. storočia sa hrad zaskvel v takej kráse, ako sme ho poznali do tragického 10. marca. Samotný hrad vznikol niekedy v 13. storočí na ochranu stredovekej cesty, ktorá viedla cez banícke oblasti Slovenského Rudohoria.

Legendárna Žofia Seredyova zaujala aj Móra Jókaiho, spomína ju v Levočskej bielej pani

Pustošivý požiar na Krásnej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: hradkrasnahorka.sk)

Okrem nádherných hradných zbierok, turistov láka aj mumifikovaná Žofia Seredy, ktorej telo leží v hradnej kaplnke. Zaujala aj slávneho spisovateľa Móra Jokaiho. Ten navštívil v roku 1883 Andrássyovcov a s ich pomocou zbieral podklady pre svoj známy román Levočská biela pani. Práve v Krásnej Hôrke sa odohráva ďalší príbeh lásky a nenávisti, ktorý poteší všetky romantické duše. Mór Jokai vo svojej knihe totiž vytvoril nádhernú legendu o tom, ako Žofia už mŕtva zdvihla pravú ruku a týmto gestom chcela zabrániť svojmu synovi v otcovražde. Prozaické vysvetlenie je také, že Žofiu pochovali začiatkom 18. storočia do hrobky kostola v dedine pod hradom. Tam na ňu kvapkala vápencová voda a vysúšal ju suchý prievan, to spôsobilo, že sa jej telo zachovalo takmer neporušené. Pod zdvihnutou rukou mala pravdepodobne uloženú bibliu, tá sa však časom rozpadla, a tak zostalo len toto magické posmrtné gesto.

Krásnu Hôrku milujú filmári

Pre svoj rozprávkový a skoro neporušený vzhľad, je Krásna Hôrka vďačným objektom filmárov. Okrem nespočetne mnohých dokumentárnych filmov, ktoré natáčali nielen naši, ale i zahraniční dokumentaristi (naposledy Maďari minulého roku), bol hrad vďačnou kulisou aj pre rozprávky. Natáčal sa tu napríklad film Sokoliar Tomáš, kde si zahral aj Juraj Kukura. Pod hradom sa organizovali i rôzne koncerty a letnou atrakciou boli aj Krásnohorské hradné hry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu