Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Šéfa SFÚ Dubeckého zlynčovali: Hlavu mu bili o strechu auta!

Peter Dubecký
Peter Dubecký (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dlhoročného šéfa Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Petra Dubeckého zbili. Informuje o tom dnešné vydanie denníka Sme s tým, že k incidentu došlo 30. septembra na rannej prechádzke so psom, keď Dubeckého prepadol a dobil vyšportovaný mladík v kapucni.

"Nemám žiadne súkromné alebo rodinné problémy, ktoré by mohli vyústiť do takejto figúry. Musím to spájať s výkonom funkcie riaditeľa filmového ústavu," povedal podľa Sme Dubecký po tom, čo sa vrátil do práce po dvojtýždňovej PN-ke. Incident sa stal krátko po tom, čo SFÚ za asistencie exekútora vysťahoval z priestorov niekdajšieho kina Charlie's bývalého nájomníka.
      
"Zavrel som psa do auta a keď som si šiel sadnúť na miesto šoféra, tak ku mne dobehol neznámy muž vo veku okolo 25 až 28 rokov. Najprv som si myslel, že uteká na trolejbus, lebo kúsok odtiaľ je zastávka," uviedol pre denník Dubecký a dodal, že zakrátko dostal päsťou do oka, až ho zaliala krv. "Stratil som okuliare a keďže mám dosť vysoké dioptrie, moja orientácia bola značne znížená. Hlavu mi bil o strechu auta a potom ma skopol otočkou na zem," opisoval situáciu riaditeľ, ktorému sa podarilo schovať si hlavu pod prednú časť auta.
      
Vyšportovaný mladík vo vysokých čiernych topánkach potom začal do neho kopať a na záver mu skočil na hrudník. "Bol to pre mňa obrovský šok, trvalo to tri maximálne štyri minúty," vraví pre Sme Dubecký. Následne ho odviezli do nemocnice na Kramáre, kde mu zašili natrhnutú kožu okolo ľavého oka, na ktoré nevidel viac ako dva dni.
      
O bitke sa dozvedel aj minister kultúry Daniel Krajcer (SaS) a Dubeckému telefonoval. "Informoval som sa aj o tom, či si vie vysvetliť motívy konania páchateľov, pričom pán Dubecký odpovedal negatívne. Všetko je teraz v rukách vyšetrovateľov," povedal Krajcer.
      
V akom stave je vyšetrovanie a či má polícia nejakú stopu, zatiaľ nie je podľa denníka známe. Útočník vraj pri bitke nepovedal ani slovo. "Činnosti ústavu sa niekomu môžu páčiť, inému menej," hovorí o možných motívoch Dubecký.
      
Jednou z verzií sú spory okolo bývalého filmového klubu Ic.sk, ktoré vyvrcholili toto leto. Filmový ústav v minulosti priestory prenajímal ako prebytočný majetok. Od roku 2008 mu nový audiovizuálny zákon umožnil, aby kino prevádzkoval aj sám. Denník Sme informuje, že spoločnosti, ktorá tam mala filmový klub Ic.sk a diskotéku, vypršala nájomná zmluva v júli 2007, z priestorov však nechcela odísť. SFÚ v decembri 2009 budovu odpojil od energie a kino tam museli zatvoriť. Bývalého nájomcu vysťahoval exekútor v polovici júla na príkaz súdu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu