Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Krvavý útok na šéfa SFÚ: Útočník uniká, polícia žiada o pomoc!

Dubecký a identikit neznámeho
Dubecký a identikit neznámeho

BRATISLAVA - Záhadným útokom na riaditeľa Slovenského filmového ústavu Petra Dubeckého sa zaoberá aj polícia. Informovala o tom jej hovorkyňa Petra Hrášková, ktorá zároveň požiadala o pomoc prípadných svedkov. Zatiaľ nie je známy ani útočník, ani motív krvavého činu.

Incident sa stal ešte 30. septembra v Bratislave pri Dubeckého rannej prechádzke so psom. Bolo to krátko potom, čo SFÚ za asistencie exekútora vysťahoval z priestorov niekdajšieho kina Charlie's bývalého nájomníka. 

"Zavrel som psa do auta a keď som si šiel sadnúť na miesto šoféra, tak ku mne dobehol neznámy muž vo veku okolo 25 až 28 rokov. Najprv som si myslel, že uteká na trolejbus, lebo kúsok odtiaľ je zastávka," uviedol Dubecký pre denník Sme, ktorý o prípade prvý informoval. Dodal, že zakrátko dostal päsťou do oka, až ho zaliala krv.

"Stratil som okuliare a keďže mám dosť vysoké dioptrie, moja orientácia bola značne znížená. Hlavu mi bil o strechu auta a potom ma skopol otočkou na zem," opisoval situáciu riaditeľ, ktorému sa podarilo schovať si hlavu pod prednú časť auta.
     
Vyšportovaný mladík potom začal do neho kopať a na záver mu skočil na hrudník. Po pár minútach hrôzy mladík ušiel a Dubeckého nechal ležať v bolestiach. Odviezli do nemocnice na Kramároch, kde mu zašili natrhnutú kožu okolo ľavého oka, na ktoré nevidel viac ako dva dni. PN bol dva týždne.
     
Dubecký tvrdil, že v súkromí nemá žiadne problémy, preto musel útok súvisieť s jeho prácou. Útočník mu nepomohol, pri bitke vraj nepovedal ani slovo. "Činnosti ústavu sa niekomu môžu páčiť, inému menej," uviedol  o možných motívoch Dubecký.
     
Jednou z verzií sú spory okolo bývalého filmového klubu Ic.sk, známeho ako Charlies, ktoré vyvrcholili toto leto. Filmový ústav v minulosti priestory prenajímal ako prebytočný majetok. Od roku 2008 mu nový audiovizuálny zákon umožnil, aby kino prevádzkoval aj sám. Denník Sme informuje, že spoločnosti, ktorá tam mala filmový klub Ic.sk a diskotéku, vypršala nájomná zmluva v júli 2007, z priestorov však nechcela odísť.

SFÚ v decembri 2009 budovu odpojil od energie a kino tam museli zatvoriť. Bývalého nájomcu vysťahoval exekútor v polovici júla na príkaz súdu. V priestoroch Charliesu je teraz kino Lumiére.

Prípadom sa zaoberá aj polícia, ktorá začala stíhanie vo veci výtržníctva a ublíženia na zdraví. Žiada o pomoc prípadných svedkov, ktorí krvavý útok videli.

Neznámy páchateľ mal podľa policajnej hovorkyne oblečenú tmavohnedú mikinu s kapucňou a obuté vysoké čierne topánky. Akékoľvek informácie, ktoré by ho pomohli odhaliť, treba oznámiť na čísle 158, alebo osobne na polícii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu