Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Erich bol magister aj inžinier, podviedol stovky ľudí!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Erich D. (31) zo Starej Turej mal roky lákať peniaze od ľudí, sľúbiť im pôžičky za výhodných podmienok, žiadatelia mali len poslať takzvanú "vinkuláciu zmenky" čiže peňažné opatrenie na jeho účet. Lenže úver a ani peniaze zaslané na jeho účet už viac nevideli. Takto podľa polície úmyselne uviedol do omylu stovky osôb a zneužil ich finančnú tieseň, spôsobil im škodu desaťtisíce eur.

Polícia o jeho pondelkovom zadržaní informovala až dnes. Podvodov sa mal dopúšťať nielen na Slovensku ale aj v Česku. Informovala o tom hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová. "Momentálne sa nachádza v ústave na výkon trestu odňatia slobody," uviedla.

Erich D. podľa nej okrem toho vystupoval ako sprostredkovateľ investora z Nemecka. Kontaktoval rôznych finančných poradcov a ponúkal im produkt, takzvaný "úver na zmenku". Podmienky boli výhodné. Úverový rámec bol od 50-tisíc až do päť miliónov eur s úrokom 3,15 percenta ročne s lehotou splatnosti 15 rokov. Čerpanie úveru bolo bezúčelové a ihneď.

"Pôžičku ponúkal aj insolventným osobám, ktorým by iné inštitúcie peniaze nepožičali. Čerpanie úveru podmieňoval tým, že žiadatelia museli poukázať finančnú hotovosť na jeho účet," uviedla hovorkyňa PPZ. Opäť malo ísť o tzv. "vinkuláciu zmenky" čiže opatrenie a to záviselo od výšky požadovaného úveru.

Pred klientmi vystupoval pod rôznymi falošnými menami, napríklad ako Ing. Milan Hanár z Trnavy, Ing. Kamil Masič z Banskej Bystrice, Mgr. Ján Senecký alebo Erik Štiga, vďaka čomu sa mu darilo dlhodobo unikať pred políciou.

"Preverovaním však polícia zistila, že k sprostredkovaniu úverov nikdy nedošlo a podstatou jeho konania bolo uviesť poškodených do omylu a vylákať od nich peniaze. Za dva mesiace vylákal minimálne 140 tisíc eur. Páchaniu tohto trestného činu sa venoval asi od roku 2006 až doteraz, poškodil stovky ľudí a spôsobil škody v desiatkach tisícoch eur," doplnila Dobiášová. Mladíkovi hrozí väzenie až  na 15 rokov.

Polícia súčasne vyzvala všetky osoby, ktoré sa stali obeťou tohto podvodníka, aby sa obrátili na najbližší útvar a podali trestné oznámenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu