Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Situácia je zlá v celej Európe: Covid mapa hrá všetkými farbami! POZOR, tieto krajiny sú na tom najhoršie

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda, ECDC)

BRATISLAVA – Počet nakazených sa každým dňom zvyšuje, nemocnice sa plnia. To nie je iba obraz Slovenska, s delta vlnou koronavírusu aktuálne zápasí skoro celá Európa. V priebehu mesiaca sa farby na covid mape farbili do tmavších a tmavších odtieňov a zelenú tam už dnes skoro nenájdete.

Z údajov Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) vyplýva, že ak zoberieme do úvahy počty vykonaných testov a prírastky infikovaných na 100 000 obyvateľov, Slovensko sa nachádza v kompletne v bordovej farbe.

Rovnako tak je však dobordova sfarbené aj Írsko, Rakúsko, Slovinsko Chorvátsko, Rumunsko, Bulharsko, Litva, Lotyšsko, Estónsko a tiež veľká časť Česka, Maďarska, Grécka, Holandska a Belgicka. Bordové oblasti sa však nachádzajú aj v Nemecku a Poľsku, hoci väčšina krajiny je stále v oranžovej farbe. Zlá situácia je aj na severe Nórska, ktorý je už tiež zafarbený na tmavočerveno.

 

Situácia je zlá v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ECDC)

O niečo lepšie je na tom Island, aktuálne v oranžovej farbe. Rovnako tak je oranžová skoro celá Škandinávia.

Najlepšie sú na tom Taliansko, Španielsko a Francúzsko, všetky sú ešte stále z výraznej časti žlté. Španielom robí problémy najmä oblasť na hraniciach s Francúzskom, ktorá je oranžová, oranžové regióny sú už aj vo Francúzsku a Taliansku. Obe tieto krajiny sa však môžu – ako jediné spomedzi zahrnutých v analýze – pochváliť aj oblasťami, ktoré sú stále zelené, hoci je ich už minimum. Dobrá situácia je aj v Portugalsku, ktoré sa nachádza kompletne v žltej farbe.

Situácia je zlá v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ECDC)

Situácia sa zhoršuje každým týždňom

Oproti dátam spred týždňa si však nepolepšila žiadna krajina. Naopak, viacero si ich pohoršilo. Ešte pred týždňom bolo napríklad celé Francúzsko žlté a krajiny ako Grécko, Belgicko,či Madarsko boli prevažne oranžové. Viac oranžovej ako pozorujeme dnes, sme videli aj v Česku.

Ešte staršie dáta ukazujú, ako sa zhoršila situácia v Španielsku, ktoré bolo ešte koncom októbra spolovice zelené. Pre porovnanie Slovensko sa v tom čase nachádzalo už z väčšej časti v bordovej farbe, no najmä západná časť bola stále sfarbená na oranžovo. V Poľku a Česku boli dokonca oblasti, ktoré sa radili medzi žlté.

Situácia je zlá v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ECDC)

 

Viac o téme: PandémiaCestovanie EurópaKoronavírusECDCDelta vlnaCovid mapa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu