Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KORONAVÍRUS Vedci prišli s novou štúdiou: Šírenie infekcie pri behu a hrozby počas športovania

Štúdia hovorí niečo viac o vzdialenosti pri behaní a iných aktivitách počas pandémie koronavírusu.
Štúdia hovorí niečo viac o vzdialenosti pri behaní a iných aktivitách počas pandémie koronavírusu. (Zdroj: Twitter.com/@BertBlocken)

BRUSEL/AMSTERDAM - O športovaní počas karantény by mohli hovoriť viacerí Slováci. Nie však všetci nosia rúška alebo dodržiavajú prípadný odstup, ktorý je v prípade pandémie nového koronavírusu kľúčovým prvkom. Na konci dňa o tom hovorí aj štúdia.

Predmetná štúdia pochádza od vedcov a pracovníkov z belgickej a holandskej univerzity. Jej hlavným apelom na ľudstvo počas pandémie je rozoberanie problematiky sociálneho odstupu, teda, ako ďaleko od seba máme byť počas športovania akým je napríklad cyklistika či beh. Štúdia rozoberá hlavne vzdialenosť 1,5 metra.

Záleží od mnohých podmienok

Podľa záverov je odstup jeden až dva metre postačujúci napríklad pri slabom vetre alebo vo vnútri. V tomto prípade je ale nutné podotknúť, že štúdia kalkuluje s tým, že jedinec stojí na mieste

Podľa priloženého videa jedného z autorov štúdie profesora Bera Blockena, je napríklad tiež bezpečnejšie pri behu o rýchlosti 4 kilometrov za hodinu vo dvojici lepšie bežať vedľa, než za sebou. Nákaza sa totiž šíri kvapôčkami, ktoré vo zvýšenej miere produkuje ľudské telo aj pri takejto aktivite. Dôležité je tiež chrániť si tvár.

Pri kýchaní a kašľaní vznikajú oblaky častíc

Štúdia totiž tiež graficky znázorňuje ako človek pri behu či chôdzi vylučuje rôzne kvapôčky formou slín v prípade, že si tvár nechránime ničím. Na názornom videu sú častice označené farebne, pričom práve červenou farbou sú označené tie najnebezpečnejšie. „Jedinci, ktorí trpia kašľom alebo kýchajú, šíria kvapôčkovú infekciu väčšou silou, ale zostávajú za sebou aj pri výdychu. Ak pobežíte cez oblak s časticami, môžu skončiť na vašich šatách,“ dodáva Blocken. Odborníci tak odporúčajú pri presúvaní dodržiavať potrebný odstup.

Viac o téme: ŠtúdiaŠportovanieKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu