Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Český premiér Andrej Babiš vyzval občanov, aby necestovali do Talianska

Český premiér Andrej Babiš
Český premiér Andrej Babiš (Zdroj: TASR/AP/Julien Warnand)

PRAHA - Český premiér Andrej Babiš vyzval v piatok občanov, aby z dôvodu šírenia koronavírusu necestovali do Talianska. Ľudia, ktorí sa budú z tejto krajiny vracať, majú zostať dva týždne doma. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

"Vyzývame všetkých občanov ČR, aby necestovali nikam na územie Talianska," napísal Babiš na Twitteri po rokovaní s námestníkom ministra zdravotníctva Romanom Prymulom. Babiš takisto vyzval zamestnávateľov, aby umožnili pracovať na diaľku zamestnancom, ktorí majú po návrate z Talianska zostať dva týždne doma.

Český premiér na piatok zvolal aj stretnutie s hajtmanmi českých krajov a pražským primátorom, na ktorom sa budú s príslušnými členmi vlády zaoberať nevyhnutnými opatreniami proti šíreniu koronavírusu. Informoval o tom na Twitteri Úrad vlády ČR. V Českej republike zatiaľ zaznamenali 12 prípadov nákazy novým typom koronavírusu SARS-CoV-2. Celkovo vyšetrili 483 ľudí, uviedol na Twitteri minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

Česká poľnohospodárska univerzita v Prahe, na ktorej učil profesor nakazený koronavírusom, oznámila, že po konzultácii s hygienikmi sa rozhodla od 9. marca pokračovať vo výučbe. Všetci študenti a učitelia, s ktorými profesor prišiel do kontaktu, sú v karanténe. Profesor bol na vedeckej konferencii v talianskom meste Udine. Taliansko oznámilo vo štvrtok 41 nových prípadov úmrtí, ich celkový počet sa tak zvýšil na 148. Ide o najvyšší počet úmrtí za jediný deň od vypuknutia nákazy v Taliansku. Celkový počet nakazených je 3858 a 414 ľudí sa podľa Noviniek.cz vyliečilo.

Viac o téme: ObčaniaTalianskoAndrej BabišKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu