Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Prvý deň s koronavírusom na Slovensku: Prípad muža na Záhorí, krízový štáb vydal viaceré zákazy!

Ministerka vnútra SR Denisa Saková a premiér SR Peter Pellegrini na mimoriadnom zasadnutí krízového štábu SR Zobraziť galériu (20)
Ministerka vnútra SR Denisa Saková a premiér SR Peter Pellegrini na mimoriadnom zasadnutí krízového štábu SR (Zdroj: TASR/Úrad vlády SR)

BRATISLAVA – Premiér Peter Pellegrini na tlačovej konferencii informoval o tom, že prvý prípad koronavírusu je už aj na Slovensku. Už počas posledných týždňov celý svet sleduje, ako sa nebezpečný koronavírus šíri viacerými európskymi, ale aj inými krajinami či veľmocami vo svete a ten dorazil aj na Slovensko. Pellegrini práve dnes preto zvolal tlačovú konferenciu, na ktorej poskytol najnovšie informácie k tomuto nebezpečnému vírusu. Nakazeným je 52-ročný pacient, ktorého syn sa mal pohybovať v Benátkach. Okrem toho Rakúsko neskoro večer hlási ďalšie 4 slovenské prípady.

  • premiér Pellegrini spolu s hygienikom Jánom Mikasom potvrdil prvý prípad koronavírusu na Slovenku
  • má ísť o 52-ročného muža s iniciálami A. Č., ktorý s rodinou žije v obci Kostolište pri Malackách
  • rakúska agentúra hovorí o nakazenej 4-člennej slovenskej rodine v karanténe v rakúskej spolkovej krajinBurgenland
  • premiér potvrdil, že vzorky už odobrali aj synovi a manželke spomínaného 52-ročného muža a čaká sa na výsledky, syn pritom trpí aj inými komplikáciami a zostal doma, nakazený muž pracoval vo Vysokej pri Morave
  • pacient je umiestnený v Univerzitnej nemocnici v Bratislave na klinike infektológie na Kramároch 
  • vydáva sa okamžitý zákaz návštev vo všetkých nemocniciach na Slovensku, sociálnych domovov, väzenské návštevy či návštevy detských domovov a domovov dôchodcov
  • od pondelka budúceho týždňa budú dočasne zakázané všetky prílety aj odlety do Talianska,
  • pri podozrení na ochorenie premiér radí telefonicky sa poradiť na špecializovanej linke a radí nezdržiavať sa v čakárňach a neodporúča zúčastňovať sa hromadných akcií
  • ľudia by mali v prípade podozrenia na nákazu novým koronavírusom kontaktovať nonstop infolinku 0917 222 682 alebo písať na e-mail: novykoronavirus@uvzsr.sk, zároveň dnes alebo zajtra začnú občania prijímať informačnú SMS, ktorá ich bude o všetkom podstatnom informovať

 

VIDEO Peter Pellegrini informuje verejnosť po zasadnutí krízového štábu

Premiér hovorí, že odobrali vzorky manželke a synovi muža nakazeného koronavírusom

VIDEO Premiér Pellegrini informuje o aktuálnej situácii k téme koronavírus

Premiér Pellegrini informoval o prvom prípade koronavírusu na Slovensku

VIDEO Vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej

Prezidentka Zuzana Čaputová vyzýva ľudí, aby nepodliehali panike v dôsledku koronavírusu


Online

23:07 O nakazenej 4-člennej slovenskej rodine sa už zmieňuje a potvrdzuje tento prípad rakúsky portál verejnoprávneho rozhlasu a televízie (ORF).

22:35 "Matka bola pred časom na medzinárodnom kongrese v USA. V deň návratu vykazovala prvé príznaky a potom ju informovali, že sa na kongrese preukázateľne dostala do kontaktu s pacientom s chorobou COVID-19," informovala zástupkyňa rakúskeho krízového štábu Brigitte Novoselová.

22:26 V Burgenlande je podľa agentúry APA nakazená štvorčlenná slovenská rodina.  

Rodina údajne je v karanténe vo svojej chate pri Neziderskom jazereRakúsko zavedie kvôli šíreniu nového typu koronavírusu náhodné zdravotné kontroly na hraniciach s Talianskom. Opatrenie bude platiť od pondelka zatiaľ dva týždne, ohlásil na večernej tlačovej konferencii kancelár Sebastian Kurz. Rakúsko podľa neho zruší tiež priame letecké spojenie s Južnou Kóreou, Iránom a talianskymi mestami Milánom a Bolognou. V Rakúsku je k dnešnému dňu 66 nakazených. Postihnuté sú už všetky spolkové krajiny.

21:37 E-recept umožňuje ľuďom zavolať svojmu lekárovi z domu a nemusia ho navštíviť v ambulancii. "Odporúčame ľuďom, najmä starším, aby v tomto období nechodili k lekárom, ak to nie je nevyhnutné. Pokiaľ užívajú akékoľvek lieky a potrebujú si ich dať predpísať, môžu zatelefonovať do ambulancie a lekár im vystaví elektronický recept. Vyhnú sa tak kontaktu s ľuďmi v plných čakárňach," povedal šéf Národného centra zdravotníckych informácií Peter Blaškovitš.

19:49 Britský portál Daily Mail upozorňuje na nebezpečné e-maily, ktoré sa šíria internetovou sieťou. Pod hrozbou nového koronavíru a vydávajúcimi sa za organizácie akými sú Centrum pre kontrolu chorôb (CDC) či Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) lákajú od ľudí mnohé osobné údaje pomocou počítačového vírusu. Ak nájdete vo svojej schránke podobné e-maily s podozrivými prílohami, radšej ich vymažte.

19:41 Počet celosvetovo nakazených koronavírusom práve dnes presiahol hranicu 100-tisíc ľudí.

19:15 Niektorým už na mobil prišla spomínaná SMS správa, ktorá stručne informuje o postupe pri podozrení na ochorenie. Ministerstvo zdravotníctva v správe vyzýva, aby ľudia lieky vyzdvihli v lekárni cez e-recept. V inom prípade by mali ľudia lekára kontaktovať výhradne telefonicky.

Prvý deň s koronavírusom
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: topky)

18:26 V bratislavskom NTC je na Davis Cupe zrejme aj kvôli koronavírusu menšia účasť, ako sa očakávalo.

Prvý deň s koronavírusom
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

17:36 Konferencia biskupov Slovenska (KBS) vyzýva veriacich, ktorí sa necítia dobre, majú zvýšenú teplotu alebo príznaky ochorenia, aby zostali doma, kým sa ich stav nezlepší.

17:24 Deväť ľudí, ktorí sa stretli s manželkou muža nakazeného novým koronavírusom, je v domácej karanténe. Manželke boli odobraté vzorky a čaká sa na výsledky testov. Informovala o tom hovorkyňa mesta Malacky Ľubica Pilzová.

17:23 Zuzana Čaputová vyzýva občanov, aby sa správali zodpovedne a zároveň nepodliehali strachu a panike. Uviedla to vo svojom vyjadrení na sociálnej sieti.

16:54 Pacient nakazený novým koronavírusom je v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) na Kramároch izolovaný v samostatnom pavilóne na vyčlenenom izolovanom oddelení, kde sa o neho stará tím profesionálov v špecifických osobných ochranných prostriedkoch. Informovala o tom hovorkyňa UNB Eva Kliská. Muž vo veku 52 rokov je na izolovanom oddelení kliniky infektológie a geografickej medicíny. Zdravotnícki profesionáli, ktorí sa o neho starajú, používajú respirátor typu FFP3, ochranný štít, rukavice, overal a návleky na topánky.

16:48 Reportéri RTVS možno zachytili dotyčného pacienta, ktorý má byť prvým nakazeným Slovákom. Video zdieľali na sociálnej sieti.

16:44 Podľa premiéra sú ďalší dvaja Slováci s podozrením na ochorenie COVID-19 hospitalizovaní na Bali.

16:20 Krízový štáb rozhodol o nasledujúcich záveroch:

  • s okamžitou platnosťou sa vydáva zákaz návštev v nemocniciach, domovoch sociálnych služieb i väzniciach
  • počnúc pondelkom budú pozastavené všetky lety (prílety aj odlety) do Talianska
  • občanom Slovenskej republiky sa odporúča, aby podstúpili dobrovoľnú karanténu a nenavštevovali verejné podujatia, nákupné centrá či bohoslužby

Vydá sa tiež zákaz návštev vo väzniciach či zákaz návštevy v detských domovoch a domovoch dôchodcov.

16:14 Pellegrini ohlásil objednávku rúšok, respirátorov, ochranných návlekov, tisíce litrov dezinfekčného prostriedku, ktorý môže zabíjať tento vírus. Dotyčný muž pracoval vo firme v obci Vysoká pri Morave.

16:11 Syn spomínaného muža trpí aj inými zdravotnými komplikáciami, ktoré ale vraj s koronavírusom podľa Pellegriniho nesúvisia. "Syn ostal doma, čo je výborné, lebo nedôjde ku kontaktu s ostatnými," povedal Pellegrini.

Ministerka vnútra SR Denisa
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: TASR/Úrad vlády SR)

16:08 Ministerstvo zdravotníctva podľa premiéra pripravilo špeciálny kód, aby danému človeku mohla byť vypísaná PN a karanténu s tým, že by nakazenému plynula mzda z danej práce, ak je zamestnaný a nemôže sa dostaviť na pracovisko. "Pracuje tam s 20 kolegami, aby sme zistili, kedy bol práci. Naposledy sa ukázal v práci ešte pred tým, ako syn prišiel z Benátok," povedal Pellegrini. Pán rozhodne nežil životom, že sa stretával s veľkým množstvom ľudí.

16:05 Pellegrini vonkoncom neodporúča leteckú prepravu, pretože sa ľudia môžu na termináloch stretnúť s rôznymi ďalšími ľuďmi, ktorí migruju z rôznych krajín.

16:01 Ministerstvo školstva vydalo podľa Denisy Sakovej inštrukcie o zákaze školstkých exkurzií do zahraničia. "Predmetom hraničných kontról sú aj kamionisti. Pozastavenie sa bude týkať domácich aj zo zahraničia prichádzajúcich kamionistov," povedal Pellegrini, ktorý chce tiež rokovať aj so železnicami, aby sa venovali dezinfekcii vagónov. "Vírus vie bez hostiteľa na povrchu prežiť 2 až 3 hodiny," zdôrazňuje premiér.

Ministerka vnútra SR Denisa
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: TASR/Úrad vlády SR)

15:58 "Ak nakazený už musí ísť na verejnosť, nech použije to rúško, aby nenakazil ostatných," hovorí Pellegrini a prosí potenciálnych nakazených, aby nevyužívali MHD alebo iné uzavreté priestory, kde by sa nachádzali aj ostatní ľudia.

15:56 Denisa Saková hovorí, že nevidí dôvod, aby obyvateľstvo bolo tlačené do paniky. "Meraním teploty zachytíme počiatočného pacienta, ale nezachytíme nositeľa vírusu, u ktorého sa nikdy nákaza neprejavila na zdraví," pokračuje premiér. Saková informuje o spúšťaní infokampane na hraniciach.

15:55 "Nemôžeme o pacientovi detailne hovoriť. Myslím, že sú mu podávané, nie som lekár, podávané antivirotiká a stav sa zlepšuje," povedal Pellegrini, ktorý sa dohodol na pozastavení príletov z Talianska, rozmýšľať budú aj nad Veľkou Britániou, ak sa nákaza rozšíri.

15:53 Dopyt po tovare je podľa Pellegriniho veľký. "Dnes bol vydaný pokyn okamžite dokúpiť prístroje na stery," hovorí predseda vlády. "Úrad sa zameria na navýšenie počtu. Musíme urobiť dokonca viac. Sety musia byť pripravené na použitie, musime navýšiť počty a vybaviť nimi sanitné vozidlá, aby sme tieto sety nemuseli nosiť," hovorí dôrazne premiér.

15:51 Jediná možnosť zastavenia šírenia nákazy je obmedziť osobný kontakt. "Neznamená to však, že život na Slovensku sa zastaví," hovorí Pellegrini. "Ak si pozriete Českú republiku, boli to nárasty v násobkoch," varuje Pellegrini.

15:50 Pellegrini pripomína komplikovanú situáciu, pretože ide o komplikovanú situáciu v dôsledku chrípkovej sezóny. "Každý kto má chrípku nemá automaticky koronavírus," hovorí premiér.

15:48 Pellegrini deklaruje, že pacient komunikuje a naznačuje, že sa cíti lepšie a vzorky už zobrali manželke aj synovi postihnutého vírusom. Trpí zápalom pľúc. "Bol to prevažne zápal pľúc, do niekoľkých hodín budeme vedieť výsledky syna a manželky. Budeme sledovať spôsob, akým sa mohol nakaziť. Želajme si, aby sme vedeli zistiť spôsob nákazy," hovorí Pellegrini po krízovom štábe, ktorý zasadal.

15:46 V nemocniciach ohlásili preventívne opatrenia, zakázali aj návštevy.

15:32 Infikovaný 52-ročný muž pracuje v jednej zo súkromných firiem vo Vysokej pri Morave, kde už pripravujú preventívne opatrenia.

15:19 Zriadil sa krízový štáb pod vedením Ministerstva vnútra SR, s účasťou hlavného hygienika SR a predstaviteľov Ministerstva zdravotníctva SR a ostatných rezortov. Krízový štáb bude môcť v prípade potreby vyhlásiť núdzový stav.

15:02 Starosta obce Kostolište Hubert Danihel pre Topky potvrdil, že nakazeným je Slovák, nejde o cudzinca, ako sa spočiatku špekulovalo. „Je to Slovák ako repa,“ poznamenal. Podľa našich informácií sa muž menom A. Č. pravdepodobne nakazil od jeho syna, ktorý navštívil Benátky. U neho sa však koronavírus nepotvrdil. Celá rodina je aktuálne pod drobnohľadom lekárov a absolvujú testy. V obci v súvislosti so vzniknutou situáciou plánujú viaceré opatrenia. Podľa starostu budú rušiť pripravované podujatia, taktiež budú prostredníctvom rozhlasu informovať o opatreniach, ktoré by občania mali dodržiavať.

14:46 Momentálny stav na infekčnom oddelení na Kramároch.

 

Prvý deň s koronavírusom
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Prvý deň s koronavírusom
Zobraziť galériu (20)

14:30 Primátor Malaciek Juraj Říha na sociálnej sieti potvrdil, že ide o lokalitu v blízkosti Malaciek. „V týchto chvíľach vykonávame preventívne opatrenia. Viac informácií poskytneme neskôr,“ uviedol primátor, ktorý tiež vyzýva na pokoj. Podľa naších informácií ide o obec Kostolište. Tie sú od Malaciek vzdialené necelé 3 kilometre.

Prvý deň s koronavírusom
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Facebook/Juraj Říha)

14:23 Stranky mesta Malacky potvrdili, že nakazený je z okolia tohto mesta na svojej webstránke. "Žiaľ, prvý potvrdený prípad koronavírusu na Slovensku je z okolia Malaciek. Vedenie mesta situáciu pozorne sleduje a prijíma opatrenia. Okrem iného sa kontroluje pohyb osôb, ktoré eventuálne mohli prísť do kontaktu s nakazenou osobou. Prosíme obyvateľov, aby zachovali pokoj a aby dôsledne dodržiavali hygienické pravidlá. Primátor mesta Juraj Říha zvolal na dnešné popoludnie krízový štáb. Viac informácií poskytneme neskôr," píše sa na webe.

Prvý deň s koronavírusom
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Facebook/malacky.sk)

13:57 Podľa ďalších informácií, ktoré sa nám podarilo zistiť, žije muž s rodinou v obci pri Malackách.

13:52 Situácia v Ružinovskej nemocnici.

Prvý deň s koronavírusom
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Prvý deň s koronavírusom
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

13:50 Na opatrenia v súvislosti s výskytom nového koronavírusu je pripravený aj rezort obrany. V prípade naplnenia civilných nemocníc môže umiestniť 2000 pacientov do dvoch izolovaných pracovísk vo výcvikovom areáli Lešť.

13:19 Podľa našich infromácii je prvý nakazený z Malaciek.

Má ísť o 52-ročného pacienta. Momentálne je umiestnený na infektológii na bratislavských Kramároch. Cíti sa vraj lepšie a lieky mu zaberajú. Jeho syn sa pohyboval v Benátkach a nakaziť sa mohol práve od neho.

Obec Kostolište pri Malackách sa nachádza na Záhorí
Zobraziť galériu (20)
Obec Kostolište pri Malackách sa nachádza na Záhorí  (Zdroj: reprofoto Google maps)

Malacky ležia v centre južnej časti Záhorskej nížiny. Toto mesto je od Bratislavy vzdialené 40 kilometrov. Najbližšie veľké mesta sú Kúty či Stupava.

13:15 "V Bratislave bolo prijatých už viacero opatrení  zameraných najmä včasné a transparentné informovanie obyvateľov o aktuálnej situácii v meste, ochranu senioriek a seniorov pred nákazou novým koronavírusom ako najzraniteľnejšej skupiny obyvateľstva z pohľadu komplikácií pri ochorení COVID-19, zabezpečenie fungovania kľúčových služieb a infraštruktúry v meste aj v prípade rozsiahlejšieho šírenia nákazy novým koronavírusom, prevenciu šírenia nového koronavírusu a koordináciu s mestskými časťami a samosprávnym krajom, s dôrazom na opatrenia v školských zariadeniach," uviedol hovorca Bratislavy Peter Bubla.

13:13 Mesto Bratislava deklaruje, že je spoločne s mestskými časťami i Bratislavským samosprávnym krajom pripravené na nový koronavírus, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Všetky informácie o situácii v hlavnom meste vrátane odporúčaní a opatrení, ktoré sa doteraz vykonali, nájde verejnosť na webe www.zvladneme.to. Informoval o tom hovorca Bratislavy Peter Bubla. Magistrát tak reagoval na prvého potvrdeného pacienta na Slovensku s ochorením COVID-19, ktorý je hospitalizovaný v Univerzitnej nemocnici Bratislava na Kramároch.

Dvere na infekčnom oddelení na Kramároch
Zobraziť galériu (20)
Dvere na infekčnom oddelení na Kramároch  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:09 Starosta mestskej časti Ružinov chce občanov upokojiť. "Ide o komunitné šírenie, pravdepodobne prenesené z Talianska, pacient je z mimo Bratislavy. Ružinovčanov chcem trochu upokojiť, že sa nachádza v nemocnici na Kramároch, nie u nás v Ružinove. Riaditeľka Univerzitnej nemocnice ma práve telefonicky uistila, že pacient išiel priamo na Kramáre a priamo na infekčné oddelenie, takže nebol ani v kontakte s ľuďmi na urgentnom príjme, ani s ďaľšími lekármi. Nemocnica však preventívne vyhlásila zákaz návštev," píše na sociálnej sieti Martin Chren.

12:58 Na základe rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva platí od dnes, t.j. od 6. marca 2020 v Nemocnici Levice, z dôvodu pretrvávajúceho výskytu chorobnosti na respiračné ochorenia a chrípku, zákaz návštev na všetkých oddeleniach, a to až do odvolania.

12:45 Občania v priebehu dneška a zajtrajška budú dostávať SMS správy so stručnými informáciami v súvislosti so šírením nového koronavírusu. Obsahovať bude aj číslo infolinky, na ktorú sa môžu obrátiť ľudia s podozrením na ochorenie.

Muž v stredných rokoch sa mohol nakaziť od syna, ktorý bol v Benátkach

"Dnes žiaľ sa stretávame, aby som vás informoval o tom, že Slovensko má oficiálne potvrdený prvý prípad ochorenia na nový vírus Covid-19. Pacient vo veku 52 rokov, ktorý je toho času hospitalizovaný na klinike v Bratislave v Univerzitnej nemocnici na klinike infektológie. Je to človek, ktorý nemá cestovateľskú anamnézu. Jeho syn bol v Benátkach. Mohlo dôjsť k prenosu zo syna na otca," tvrdí Pellegrini na tlačovke s tým, že ide o sekundárny prenos.

Na Slovensku potvrdili prvý
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Topky:Maarty)

Pacient má byť v oddelenej budove na bratislavských Kramároch a s inými pacientmi v kontakte nebol. Cíti sa už o niečo lepšie a klesá mu teplota. Verím, že to aj takto skončí, povedal Pellegrini. Zvoláva sa generálny štáb. V tejto nemocnici sa zakazujú návštevy.

Premiér radí, aby sa ľudia nezúčastnili hromadných aktivít

Premiér varuje, aby sa občania nezdržiavali v čakárňach, ale aby pri podozrení telefonovali na zákaznícku linku, ktorej číslo sa dnes rozpošle všetkým občanom SMS správou"Nemáme pacienta nula, ale ide o sekundárny prenos," hovorí premiér.

Pacient má byť izolovaný a liečba mu zaberá

"Doteraz sme tento záchyt nemali, až dnes prišiel ten deň. Pacient je izolovaný a patričnú liečbu dostáva. Cíti sa dobre," hovorí hlavný hygienik Ján Mikas. "Nič tragické sa nedeje. Ideme v pôvodnom režime. V priebehu niekoľkých dní budú možno ďalšie potvrdené prípady. Dopady ochorenia budeme na Slovensku minimalizovať," hovorí Mikas.

Na Slovensku potvrdili prvý
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Topky:Maarty)

"Práve teraz prebieha vyšetrovanie toho, ako sa pacient pohyboval na verejnosti počas uplynulých dní. Rovnako aj tak jeho anamnéza. Tento človek má uvádzaný pobyt mimo Bratislavy, v jednom z malých mestečiek mimo Bratislavy," hovorí Pellegrini, ktorý nechce vyvolávať paniku.

Na Slovensku potvrdili prvý
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Topky:Maarty)

Nie je nutné vyrabovať hypermarkety

Mikas pripúšťa, že nosičom vírusu môže byť aj manželka spomínaného muža. "Vylúčiť to neviem," povedal hygienik Ján Mikas. "Je to jeden potvrdený prípad, ktorý sme prvýkrát zachytili, netreba panikáriť, správať sa zodpovedne, nechodiť na podujatia s veľkým množstvom ľudí, umývať si ruky, dodržiavať si odstup od ľudí," povedal ešte raz verejnosti Pellegrini. Telesný kontakt podľa neho napomáha prenosu kvapôčkovej infekcie. "Nie je potrebné, aby ľudia dnes obsadili všetky hypermarkety a kupovali múky, špagety a toaletné papiere," upozornil premiér.

Rúška sú pre chorých, zdravého neochránia, zdôraznil premiér

Premiér bude rokovať o tom, ako sa vyvíjajú ceny ochranných rúšok. "Bohužiaľ, nemáme na Slovensku ani výrobcu na takéto ochranné prostriedky. Určite ich nebudeme len tak rozdávať. Netreba narábať s tými rúškami a zbytočne ich míňať. Mal by ich mať na sebe nasadené chorý, aby tú infekciu nešíril," povedal Pellegrini a zdôraznil, že zdravému človeku rúško veľmi nepomôže. Testy sa budú podľa premiéra robiť už aj v Košiciach aj v Banskej Bystrici. Dĺžka testov sa naťahuje, pretože prichádza množstvo vzoriek. Doktorka potvrdila, že tie sa dajú urobiť aj za 6 hodín, no pri príchode množstva vzoriek aj z východu sa vzorky testujú dlhšie.

Mikas zdôrazňuje, že tehotné ženy sú vzhľadom aj na chrípkové ochorenie veľmi rizikovou skupinou"Tehotenstvo síce je fyziologická záležitosť, je to však záťaž. Týmto ženám neodporúčam chodiť na hromadné podujatia," povedal hygienik Mikas, ktorý znovu odporúčal dbať na osobnú hygienu. Pellegrini avizuje, že Slovensko dokupuje prístroje a rozširuje kapacity, aby sa vyšetrenie na koronavírus mohlo robiť aj v iných mestách ako v Bratislave.

Hygienik bude pacientov deliť do dvoch skupín

Hygienik chce teraz infikovaných deliť na 2 skupiny. Tých, ktorí boli v kontakte so spomínaným mužom a tých, ktorí sa nakazili z iného zdroja.

Na Slovensku potvrdili prvý
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Topky:Maarty)

Pellegrini je súčasne poverený vedením rezortu zdravotníctva, a tak je zrejmé, že sa k prípadu vyjadruje aj z tejto pozície. Na úrade vlády sa tlačová konferencia uskutočnila krátko pred dvanástou a Pellegrini na nej komunikoval verejnosti aktuálne informácie k nebezpečnému vírusu. Nasledovať bude krízový štáb, na ktorom budú skúmať ďalšie detaily o predmetnom 52-ročnom mužovi.

Župa odporúča zákaz styku s klientami v sociálnych centrách

Bratislavská župa na žiadosť regionálneho hygienika odporučila zariadeniam sociálnych služieb zákaz styku klientov s verejnosťou s účinnosťou oddnes 6. marca 2020. Dôvodom je aktuálna epidemiologická situácia v oblasti akútnych prenosných respiračných ochorení na území Bratislavského kraja a z toho vyplývajúca ochrana zdravia klientov, ako aj personálu. Zákaz platí do odvolania.

„O odporúčaní sme bezodkladne informovali všetkých poskytovateľov sociálnych služieb zapísaných do registra sociálnych služieb, teda nielen tých poskytovateľov, ktorí majú zariadenia, ale úplne všetkých. Aj takým, ktorí poskytujú iné druhy sociálnych služieb,“ upresnil bratislavský župan Juraj Droba.

Prvý deň s koronavírusom
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ako sa prejavuje vírus

COVID-19 patrí medzi kvapôčkovú infekciu, ktorá sa rýchlo šíri z človeka na človeka. Inkubačný čas ochorenia je 2 až 14 dní. Symptómy ochorenia pripomínajú obyčajnú chrípku, zahŕňajú vysokú horúčku, bolesti svalov, hrdla a hlavy, dýchavičnosť, kašeľ a únavu. Liečba je spravidla symptomatická.

Pôvodca vírusu

Koronavírusy cirkulujú medzi zvieratami, ale niektoré z nich sa môžu preniesť na ľudí. Zdrojom koronavírusov môžu byť rôzne zvieratá. Príkladom je koronavírus dýchacích ciest na Blízkom východe (MERS-CoV), ktorý pochádza z ťavovitých zvierat. Čo sa týka ochorenia COVID-19, prameňom pôvodcu sú pravdepodobne zvieratá na trhu v čínskom meste Wu-chan, s ktorými sa dostali ľudia do kontaktu. Zatiaľ nie je jasné, z akého zvieraťa môže nákaza pochádzať.

Viac o téme: Ministerstvo zdravotníctvaSlovenskoMalackyRakúskoBurgenlandKoronavírusKostolišteNeziderské jazero
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu