Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovenka v Ríme: Opatrenia vo veci nákazy sa týkajú kontaktu i hygieny

Koronavírus neprestajne úraduje po celom svete
Koronavírus neprestajne úraduje po celom svete (Zdroj: TASR/AP)

RÍM - Opatrenia v súvislosti s koronavírusom zahŕňajú oblasť hygieny a obmedzenie fyzického kontaktu s ľuďmi, čo sa prejavuje aj v oblasti osobného kontaktu. V piatok uviedla Alexandra Lenzi Kučmová, ktorá sa v súčasnosti nachádza v Ríme.

"Situácia v Ríme bola pokojná až do začiatku tohto týždňa, keď talianska vláda začala zvažovať rozšírenie bezpečnostných opatrení v súvislosti so šírením koronavírusu," povedala Kučmová, ktorá podľa svojich slov trávi dlhé obdobia v roku v Taliansku, odkiaľ pochádza jej manžel. "Momentálne som tu od Vianoc," spresnila.

Vláda podľa Kučmovej uvažovala o uplatnení opatrení nielen na severe Talianska, kde sa nachádzajú regióny najviac postihnuté nákazou, ale celoplošne vrátane Ríma a južných oblastí. Talianska vláda v stredu rozhodla, že v dôsledku šírenia nového koronavírusu do 13. marca uzavrie všetky školy a univerzity.

Opatrenia s cieľom zabrániť šíreniu nákazy podľa Kučmovej zahŕňajú dodržiavanie vzdialenosti medzi ľuďmi na minimálne jeden až dva metre, čo "samozrejme v mestskej hromadnej doprave nie je celkom možné dodržať". Tieto opatrenia sa takisto  prejavujú v oblasti osobného kontaktu medzi ľuďmi. "Mnohí ľudia ako keby racionálne nezvážili to, ako sa majú správať, alebo to, čo im radia, a reagujú prehnane," povedala Kučmová.

Pripomenula, že Taliani sú srdečný národ a aj pri stretnutí na ulici si bežne podávajú ruky a objímajú sa. V poslednom období sa však stáva, že ľudia kontakt vo forme podania ruky, objatia alebo bozku odmietajú a žiadajú dodržanie odstupu. "To je asi také zarážajúce, ale aj pochopiteľné," povedala.

Opatrenia, na ktoré upozornili aj lekári a zdravotné sestry v zdravotníckom stredisku, ktoré navštívila, zahŕňajú aj umývanie rúk mydlom a teplou vodou, vyhýbanie sa objatiam a podávaniu si rúk. Lekári v zdravotnom stredisku každému pacientovi pred vyšetrením dávajú vyplniť dotazník, v ktorom zisťujú prítomnosť suchého kašľa, vysokej horúčky, respiračných problémov a informácií o tom, či osoba v období posledných dvoch týždňov cestovala.

"Pokiaľ odpoviete negatívne, tak vás vyšetria," povedala Kučmová. Pokiaľ má niekto iné zdravotné problémy alebo by pozoruje, že má horúčku, tak ani nemá chodiť na pohotovosť alebo na zdravotné stredisko, ale z domu telefonovať svojmu ošetrujúcemu lekárovi.

Úrady podľa nej ľuďom odporúčajú aj pobyt na čerstvom vzduchu, ale majú sa vyhýbať združovaniu viacerých osôb. "Zásada je asi taká, že je potrebné sa čo najviac izolovať, aby sa zabránilo šíreniu vírusu," uviedla Kučmová. Výraznejšie obmedzenia v bežnom živote v súvislosti s opatreniami nezaznamenala. Uviedla však, že v supermarketoch počas predchádzajúceho víkendu zaznamenali zvýšený počet nakupujúcich ľudí.

"Stalo sa mi, že som išla do supermarketu, bežných potravín, a ľudia tvrdili, že od víkendu — sobota, nedeľa, pondelok — niektorí neboli schopní si kúpiť ani chlieb, pretože supermarkety boli preťažené návalmi ľudí," povedala Kučmová. Pracovníci supermarketov museli najžiadanejšie potraviny umiestňovať k pokladniam, aby ich ľudia nehľadali po celom supermarkete.

Taliansko je najviac zasiahnuté nákazou nového koronavírusu SARS-CoV-2 zo všetkých krajín v Európe. Vo štvrtok oznámilo 41 nových prípadov úmrtí, čím sa ich celkový počet zvýšil na 148. Celkový počet nakazených je 3858.

Viac o téme: OpatreniaRímSlovenkaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu