Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

SMRŤ kameramanky pri natáčaní filmu: Usvedčili prvého VINNÍKA... Takýto je TREST!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/Jim Weber/Santa Fe New Mexican via AP, SITA/Roberto E. Rosales/Albuquerque Journal, SITA/Eddie Moore/The Albuquerque Journal via AP)

NOVÉ MEXIKO - Porota v americkom štáte Nové Mexiko uznala v stredu zbrojárku filmu Rust Hannu Gutierrezovú-Reedovú za vinnú z neúmyselného zabitia v prípade smrti kameramanky Halyny Hutchinsovej. Tá zomrela po tom, čo na ňu počas skúšky v rámci natáčania zo zbrane vystrelil herec Alec Baldwin. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AP, AFP a Reuters.

Sudkyňa nariadila ihneď po vynesení rozsudku vzatie Gutierrezovej-Reedovej do väzby. Zbrojárka sa proti rozhodnutiu poroty plánuje odvolať. Za vznesené obvinenia jej hrozí najviac rok a pol väzenia a pokuta vo výške 5000 dolárov.

Desaťdňový súdny proces bol zameraný predovšetkým na to, či relatívne neskúsená 24-ročná zbrojárka neohrozila spôsobom, akým dozerala na zbrane počas nakrúcania nízkorozpočtového filmu, členov filmového štábu a hercov.

Prokurátorka Kari Morrisseyová vo svojej záverečnej reči na súde opísala podľa nej "neustále a nikdy sa končiace zlyhania" pri zaisťovaní bezpečnosti pri nakrúcaní, pričom uviedla, že Gutierrezová-Reedová k svojej práci nepristupovala svedomito.

"Toto nie je prípad, kedy by Hannah Gutierrezová-Reedová spravila jednu chybu a to jednou chybou by bolo náhodné vloženie ostrých nábojov do zbrane," uviedla Morrisseyová. Prokuratúra tiež poukázala na to, že zbrojárka opakovane ignorovala bezpečnostné protokoly, ktoré mohli odhaliť prítomnosť ostrých nábojov. „Bola to hra na ruskú ruletu,“ uviedla Morrisseyová.

Podľa prokuratúry pritom Gutierrezová-Reedová priniesla ostrú muníciu na natáčanie nevedomky, mala však dosť času na to, aby na jej prítomnosť prišla. Porota si okrem toho tiež mohla vypočuť výpovede o tom, ako obvinená nedodržiavala základné bezpečnostné pravidlá, nechávala zbrane bez dozoru a dovolila hercom vrátane Baldwina nimi mávať.

Tragédia sa odohrala počas nakrúcania filmu Rust v Novom Mexiku na jeseň roku 2021. Pri streľbe zo zbrane, ktorú držal herec Alec Baldwin, prišla o život 42-ročná Hutchinsová a zranenia utrpel aj režisér filmu Joel Souza. Baldwin zodpovednosť za incident opakovane odmietol, pričom tvrdil, že nestlačil spúšť. Balistickí experti však dospeli k záveru, že tak musel urobiť, inak by zbraň nevystrelila.

V januári Baldwina opäť obvinili z neúmyselného zabitia Hutchinsovej po tom, čo súd tieto obvinenia vlani zrušil. Súdny proces týkajúci sa týchto znovu vznesených obvinení by sa mal začať v júli.

Viac o téme: Alec BaldwinRustHanna Gutierrez-Reed
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu