Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

KRUTÁ SMRŤ slávneho režiséra a jeho manželky: Zavraždili ich vo vlastnom dome... Mali podrezané hrdlá!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: pixabay)

TEHERÁN - Neznámy útočník v sobotu večer ubodal slávneho iránskeho režiséra Dárjúša Mehrdžújího a jeho manželku v ich dome na predmestí Teheránu. Podľa polície mali 83-ročný filmár, predstaviteľ iránskej novej vlny, a jeho o 30 rokov mladšia manželka, scenáristka a kostýmová návrhárka, podrezané hrdlá, napísal v nedeľu denník The New York Times. Jeho dlhá kariéra a tvorba prispeli k svetovej sláve iránskeho filmu, napísala AFP.

Rodák z Teheránu Mehrdžújí vyštudoval v Spojených štátoch filozofiu. Po návrate do Iránu sa preslávil filmom Krava z roku 1969, ktorý bodoval na niekoľkých filmových festivaloch, vrátane Benátok. Jeho prvotinou bol film Diamant 33, paródia na snímky o agentovi britskej tajnej služby Jamesovi Bondovi.

Mehrdžújí bol nielen režisérom, ale pre mnoho svojich snímok napísal aj scenár, niektoré tiež produkoval. Kvôli svojej tvorbe sa musel stretávať s cenzúrou pred i po Iránskej islamskej revolúcii v roku 1979.

Dárjúš Mehrdžújí s manželkou
Zobraziť galériu (2)
Dárjúš Mehrdžújí s manželkou  (Zdroj: Profimedia)

Po revolúcii žil niekoľko rokov vo Francúzsku, preložil do perzštiny niektoré diela francúzskeho spisovateľa Eugèna Ionesca. Niekoľko jeho filmov sa venovalo sociálnej tematike, ďalšie desaťročie svojej tvorby venoval ženským postavám.

Okolnosti filmárovej smrti sú nejasné, telá našla ich dcéra. Podľa polooficiálnej iránskej agentúry Tasnim sa z domu obetí stratilo niekoľko zlatých predmetov, píše NYT. Polícia doteraz neinformovala o tom, že by niekoho zadržala, uvádza AFP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu