Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Umelecký svet zasiahla smutná správa: Zomrela herečka Valentina Thielová

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Vo veku 89 rokov zomrela v sobotu v Prahe herečka Valentina Thielová. ČTK to dnes oznámila jej neter Michaela Svätá. Thielová hrala vo viac ako 70 filmoch. Známa je napríklad ako profesorka Boženka zo Snežienok a machrov. Ďalšia rola stvárnila v rade seriálov.

Thielová sa ako dcéra ruských emigrantov narodila 12. marca 1933 v Prahe. Jej prvým manželom bol básnik Vladimír Thiele, ktorý ju zoznámil s režisérom Jozefom Machom a ten ju v roku 1957 obsadil do hlavnej úlohy vo svojom filme Florenc 13.30. Po tomto úspešnom filmovom debute sa okrem iného ako konferenciérka v súbore Laterny magiky zúčastnila svetovej výstavy Expo 58 v Bruseli. Nasledovali ďalšie filmové role, z českých filmov 60. rokov boli najvýznamnejšie tituly Bláznova kronika režiséra Karla Zemana z roku 1964 či Transit Carlsbad (1966) režiséra Zbynka Brynycha. V obľúbenom filme Leto s kovbojom z roku 1976 stvárnila Thielová manželku profesora Studničky, ktorého hral dnes aj zosnulý Josef Somr.

Českí diváci si Valentinu Thielovú pamätajú napríklad aj z detektívky Na koľajniciach čaká vrah (1970) režiséra Jozefa Macha alebo z komédie Ako básnikom chutí život (1987) režiséra Dušana Kleina. Televíznym divákom zase bola známa zo seriálu TV Prima Rodinné putá, kde hrala úlohu babičky Boháčovej. Objavila sa aj v rade ďalších filmových i televíznych rolí, hrala aj v niekoľkých seriáloch, napríklad Panoptikum mesta pražského (1987), Prisahám a sľubujem (1990) či Náhrdelník (1992).

Viac o téme: Valentina Thielová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu