Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

ÚMRTNÝ LIST odhalil DETAILY smrti Alžbety II. (†96): Toto bola príčina!

Kráľovná Alžbeta II. Zobraziť galériu (2)
Kráľovná Alžbeta II. (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Príčinou smrti britskej kráľovnej Alžbety II. bola staroba. Oznámili to vo štvrtok matričné úrady v Škótsku, kde dlhoročná panovníčka zomrela 8. septembra vo veku 96 rokov. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice Sky News.

Viac o úmrtí a pohrebe Alžbety II. čítajte TU!

Hlavný matričný úrad v Škótsku (National Records of Scotland - NRS) zverejnil časť z kráľovninho úmrtného listu. Za príčinu smrti v ňom označili starobu. Kráľovnino úmrtie zaznamenali do knihy úmrtí v správnej oblasti Aberdeenshire 16. septembra.

Alžbeta II., ktorá vládla od roku 1952, zomrela na zámku Balmoral v Škótsku, ktorý je jedným z oficiálnych sídiel britskej kráľovskej rodiny. Ako sa tiež uvádza v úmrtnom liste, jej smrť nastala o 15:10 miestneho času. Novým kráľom sa automaticky stal jej najstarší syn princ Charles, ktorý si zvolil meno Karol III.

Panovníčkin pohreb sa konal v pondelok 19. septembra vo Westminsterskom opátstve v Londýne a neskôr ju na ceremónii za účasti rodiny uložili do hrobky v Pamätnej kaplnke kráľa Juraja VI., ktorá je súčasťou Kaplnky sv. Juraja na Windsorskom hrade.

 

Viac o téme: Alžbeta II.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu