Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vo veku 72 rokov zomrel uznávaný britský divadelný a filmový herec

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Vo veku 72 rokov zomrel britský divadelný a filmový herec Antony Sher. Oznámila to v piatok Kráľovská shakespearovská spoločnosť s tým, že herec podľahol nešpecifikovanému rakovinovému ochoreniu.

Rodák z Juhoafrickej republiky (JAR) bol všeobecne považovaný za jedného z najlepších súčasných klasických hercov, ktorý počas svojej kariéry účinkoval v takmer všetkých hrách Williama Shakespeara, píše agentúra AFP.

Sher v rokoch 1985 a 1997 získal prestížne divadelné ocenenie Laurence Olivier Award. Objavil sa aj v niekoľkých filmoch ako Pani Brownová (1997), Zamilovaný Shakespeare (1998) alebo Vojnový manuál (2014), v ktorých si zahral vedľajšie úlohy.

Vo veku 72 rokov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Grant Pollard/Invision/)

Do Británie sa z JAR presťahoval v roku 1968 po tom, ako absolvoval vojenskú službu. Počas pôsobenia v Kráľovskej shakespearovskej spoločnosti sa stretol so svojím životným partnerom Gregorym Doranom, s ktorým v roku 2005 uzavrel registrované partnerstvo. V roku 2000 povýšili Shera do rytierskeho stavu. Britský princ Charles ho v roku 2017 označil za svojho obľúbeného herca.

Viac o téme: Antony Sher
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu