Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Princ Harry nie je jediný! Škandalózne odchody z kráľovskej rodiny

Princ Harry s manželkou Meghan. Zobraziť galériu (6)
Princ Harry s manželkou Meghan. (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Manželka britského princa Harryho Meghan je druhou Američankou, kvôli ktorej sa nejaký člen britskej kráľovskej rodiny vzdal svojich povinností.

Prvou bola rozvedená Američanka Wallis Simpson. Do nej sa britský kráľ Eduard VIII. zamiloval natoľko, že sa v roku 1936 vzdal trónu, aby sa s ňou mohol oženiť. Bol to prvý prípad svojho druhu v dejinách rodu Windsoru.

Princ Harry a jeho manželka Meghan oznámili, že sa chcú vzdať svojej úlohy v kráľovskej rodine.

Prípady členov britskej kráľovskej rodiny, ktorí sa vzdali svojich povinností:

Eduard VIII.

Harryho praprastrýko sa vzdal koruny v roku 1936, keď načisto stratil hlavu pre Wallis Simpson, dvakrát rozvedenú Američanku, s ktorou sa zoznámil, keď ešte bola druhýkrát vydatá. Rozvedená žena po boku panovníka však bola neprijateľná pre vtedajšiu vládu i anglikánsku cirkev. Romantická aféra vyvolala veľký škandál, ale kráľovská rodina rýchlo zabezpečila poriadok, keď na trón zasadol brat Eduard VIII., vojvoda z Yorku, ktorý vládol ako kráľ Juraj VI. Bol to otec súčasnej kráľovnej Alžbety II.

Eduard VIII. a Wallis Simpson
Zobraziť galériu (6)
Eduard VIII. a Wallis Simpson  (Zdroj: SITA)

Princ Andrew

Odchod mladšieho brata princa Charlesa od kráľovských povinností nebol dobrovoľný a súvisel s jeho niekdajšími stykmi s americkým finančníkom Jeffreym Epsteinom. Ten pred svojou smrťou čelil obvineniu z rozsiahleho sexuálneho zneužívania. Andrew vlani v novembri oznámil, že na dlhšiu dobu zanecháva svoje verejné povinnosti. V rozhovore s britskou televíziou BBC Andrew uviedol, že pobyt v sídle Epsteina "nebol vhodný pre člena kráľovskej rodiny". Od tej doby sa takmer neobjavuje na verejnosti a musel odstúpiť z rady združenia a spolkov, nad ktorými mal patronát.

Princ Andrew
Zobraziť galériu (6)
Princ Andrew  (Zdroj: Profimedia)

Princezná Diana

Vylúčenie Diany, matky princov Williama a Harryho z britskej kráľovskej rodiny malo dve fázy: v roku 1993 oznámila Diana odchod z väčšiny verejných činností, aby sa mohla venovať súkromnému životu, ktorý nasledoval po jej rozluke s princom Charlesom. Napriek tomu však zostávala naďalej aktívna. Po rozvode s Charlesom v auguste 1996 sa stiahla z radu charitatívnych združení a bola zbavená titulu kráľovská výsosť. Ďalšiu paralelu so synom Harrym predstavujú Dianine komplikované vzťahy s britským bulvárom, ktorý ju prenasledoval po celý jej život, čo je tiež jedným z dôvodov, prečo chce teraz jej syn "striasť kráľovské okovy". 

Princezná Diana
Zobraziť galériu (6)
Princezná Diana  (Zdroj: Profimedia)

Fergie

Sarah, vojvodkyňu z Yorku a bývalu manželku princa Andrewa kráľovský palác tiež vypudil z rodiny po rozvode. Rozviedli sa v roku 1996, rovnako ako Charles a Diana - rok bol pre britskú kráľovnú Alžbetu II. "Annus horribilis", rok hrôzy. Napriek tomu sa Sarah so svojimi dvoma dcérami, Beatrice a Eugeniou objavuje na niektorých spoločenských udalostiach kráľovskej rodiny. Bola napríklad na svadbe Harryho a Meghan v roku 2018.

Fergie
Zobraziť galériu (6)
Fergie  (Zdroj: profimedia.sk)

Viac o téme: Kráľovská rodinaHarryMeghan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu