Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľká strata pre hudobný svet: Zakladateľ legendárnej rockovej skupiny už nie je medzi nami

Marty Balin Zobraziť galériu (2)
Marty Balin (Zdroj: SITA/AP Photo)

TAMPA - Vo veku 76 rokov zomrel vo štvrtok spevák Marty Balin, zakladateľ americkej rockovej skupiny Jefferson Airplane. Oznámil to v piatok spevákov hovorca Ryan Romenesko, ktorého vyjadrenie priniesla tlačová agentúra AP.

Balin zomrel podľa neho v meste Tampa na Floride počas prevozu do nemocnice, príčina smrti však zatiaľ nebola zverejnená. Balin bol jedným z umelcov, ktorí v 60. rokoch 20. storočia určovali charakteristickú podobu rockovej scény v americkom San Franciscu. Okrem toho, že bol zakladateľom a frontmanom skupiny Jefferson Airplane, spoluvlastnil klub, kde vystupovala popri iných miestnych kapelách.

Do povedomia poslucháčov sa dostal baladami ako "Today" či "Miracles"; známymi sólovými hitmi boli skladby "Hearts" či "Atlanta Lady". Skupinu Jefferson Airplane uviedli v roku 1996 do Rokenrolovej siene slávy. Balin zomrel ako tretí člen pôvodnej zostavy po Paulovi Kantnerovi a Signe Andersonovej, s ktorými sa fanúšikovia rozlúčili v roku 2016.

Marty Balin
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Marty Balin (vlastným menom Martyn Jerel Buchwald) sa narodil 30. januára 1942 v Cincinnati (Ohio, USA). Pôsobil ako spevák, gitarista a zakladateľ skupiny Jefferson Airplane. Balin založil túto rockovú, v začiatku účinkovania folk-rockovú formáciu v San Franciscu v júli 1965. Vo februári 1966 im vychádza prvý singel It's No Secret, v septembri 1966 aj prvý album Jefferson Airplane Takes Off. Hrali na prvom zhromaždení hippies, ktoré sa pod názvom Human Be-In konalo 14. januára 1967 v Golden Gate Park v San Franciscu.

Úspech im priniesla LP platňa Surrealistic Pillow, ktorá vyšla vo februári 1967 a v rebríčku sa dostala na tretie miesto. V máji 1967 mali v hitparáde prvú úspešnú skladbu Somebody To Love. Rozišli sa v roku 1973, Balin odišiel zo skupiny už v roku 1971. Jefferson Airplane vydali sedem štúdiových albumov, úspešným bol Crown Of Creation, vydaný v septembri 1968. Na základoch tejto skupiny vznikla potom v marci 1974 nová formácia s názvom Jefferson Starship. Balin sa ku skupine vrátil v roku 1989. Rozišli sa v polovici 90. rokov.

Balin bol jedným z umelcov, ktorí v 60. rokoch určovali charakteristickú podobu rockovej scény v San Franciscu. Okrem toho, že bol zakladateľom a frontmanom skupiny Jefferson Airplane, spoluvlastnil klub, kde vystupovala popri iných miestnych kapelách.

Viac o téme: FloridaTampaSpojené štátyMarty BalinJefferson Airplane
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu