Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Obrovské uznanie pre nášho tenoristu Petra Dvorského: V Rakúsku dostal najvyššie štátne uznanie!

Peter Dvorský Zobraziť galériu (5)
Peter Dvorský (Zdroj: TASR – František Iván)

VIEDEŇ - Slovenský tenorista Peter Dvorský sa stal laureátom najvyššieho rakúskeho štátneho vyznamenania za mimoriadne zásluhy v oblasti umenia a vedy. Rakúsky čestný kríž za vedu a umenie si prevzal vo štvrtok vo Viedni z rúk Jürgena Meindla, šéfa sekcie umenia a kultúry v Úrade spolkového kancelára. S laudáciom vystúpil na slávnosti, na ktorej organizácii sa spolupodieľal Slovenský inštitút vo Viedni, Otto Schenk, rakúsky herec, kabaretista, režisér a intendant.

Peter Dvorský, rodák z Hornej Vsi v okrese Prievidza, sa na medzinárodnej scéne presadil v 70. rokoch minulého storočia po hosťovaní operného súboru Slovenského národného divadla (SND) v rakúskej metropole. Nielen publikum, ale aj kritici reagovali vtedy s nadšením na vystúpenie "zázračného tenoristu" z Bratislavy označovaného za "slovenského Pavarottiho". Následné angažmán umelca vo Viedenskej štátnej opere, ale i jeho vystúpenia na iných popredných svetových scénach potvrdili jeho postavenie v svetovej špičke operných umelcov.

Práve v rakúskej metropole sa po mimoriadnom úspechu kreácie Fausta predstavil aj v ďalších kľúčových postavách svojho bohatého repertoáru, v inscenáciách opier ako Simon Boccanegra, Maškarný ples, Eugen Onegin Nápoj lásky, La Traviata, Tosca, Lucia di Lammermoor, či Manon Lescaut. Peter Dvorský účinkoval na scéne Viedenskej štátnej opery v celkove viac ako 250 predstaveniach, ale aj v Innsbrucku, Linzi, na Salzburských slávnostiach či na viacerých rakúskych letných festivaloch. V Rakúsku ho preto nezriedka vnímali aj ako svojho tenoristu.

Ocenený je i nositeľom viacerých slovenských vysokých štátnych vyznamenaní a významných cien vrátane Pribinovho kríža I. triedy za mimoriadne významný celoživotný prínos do slovenskej kultúry a umenia a Ceny predsedu Národnej rady SR. Za dlhoročnú umeleckú dráhu získal aj Cenu Giuseppeho Di Stefana, ktorú udeľuje talianske mesto Villafranco, Cenu Enrica Carusa či Cenu Centrope.

Obrovské uznanie pre nášho
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Viac o téme: OcenenieViedeňRakúskoPeter Dvorský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu