Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Celebrity napísali Merkelovej: Pozrite sa, čo jej odkazujú Beyoncé a Lady Gaga

Beyoncé Zobraziť galériu (11)
Beyoncé (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Celebrity, vrátane speváčok Lady Gaga a Beyoncé, ako i herečky Meryl Streepovej, dnes formou otvoreného listu vyzvali nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, aby sa zasadila za posilnenie postavenia žien vo svete. Zverejnenie otvoreného listu časovo koliduje s dnešným Medzinárodným dňom žien.

List podpísalo 35 známych žien. Medzi nimi je aj výkonná riaditeľka spoločnosti Facebook Sheryl Sandbergová či mediálna magnátka Arianna Huffingtonová. Okrem Merkelovej, ktorá bude v júni hostiť vrcholný summit siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta, signatárky svoj list adresovali aj Nkosazane Dlamini-Zumovej, ktorá predsedá Africkej únii. 

Obe organizácie budú mať tento rok významné summity, ktoré sa uskutočnia pred konferenciou o financovaní nových sratégií a cieľov trvalo udržateľného rozvoja v Addis Abebe a pred prijatím týchto cieľov Organizáciou Spojených národov na jej zasadnutí v septembri v New Yorku. Signatárky vysoko ocenili vodcovské predpoklady oboch političiek a vyzdvihli, že sú príkladom pre mnohé ženy a dievčatá vo svete. Súčasne ich požiadali, aby ženskú agendu zasadili do centra svojich snáh o potlačenie chudoby a hladu vo svete a pracovali v prospech väčšej autonomizácie žien. 

V liste upozornili, že mnohé dievčatá stále nemajú prístup k vzdelávaniu, ženám sa nedostáva adekvátnej zdravotnej starostlivosti, v niektorých krajinách je im upierané právo na súkromný majetok i na samostatné rozhodovanie alebo sú vystavené násiliu, vrátane sexuálneho, ktoré často zostane nepotrestané. "Keď podporíme ženy a dievčatá a budeme rešpektovať ich práva, osoh z toho bude mať celá spoločnosť," uvádza sa v liste.

"Jednoducho povedané, chudoba je sexistická," napísali známe ženy. V liste ďalej uvádzajú, že ak sa do roku 2030 nepodarí splniť stanovený cieľ a zlikvidovať extrémnu chudobu vo svete, bude sa spolu s nerovnosťou a nestabilitou šíriť do najohrozenejších oblastí sveta a "bude ohrozovať nás všetkých". Upozornili, že rok 2015 je rozhodujúcim pre splnenie cieľa, ktorým je likvidácia extrémnej chudoby do roku 2030, a vyzvali obe političky, aby si uvedomili svoju historickú zodpovednosť a "správne vytýčili smer boja za potlačenie chudoby", lebo spolu s danými prísľubmi bude určujúci pre ďalšie roky. "Milióny dievčat a žien zatlieskajú vašej politickej odvahe a zaručia, že sľuby dané tento rok budú v budúcnosti splnené," uviedli signatárky listu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu