Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Merkelová v Japonsku: Vyrovnať sa so zločinmi páchanými počas vojny je základom zmierenia

Angela Merkelová Zobraziť galériu (9)
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

TOKIO – Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes v japonskej metropole Tokio povedala, že Nemecku sa podarilo vydobyť si uznávané miesto v spoločenstve národov aj preto, že sa usiluje vyrovnať sa so svojím podielom na zverstvách spáchaných počas druhej svetovej vojny.

Merkelová však vo svojom prejave zorganizovanom liberálnym denníkom Asahi šimbun zároveň uviedla, že nejaké konkrétne rady, ako sa vyrovnať s minulosťou, Japonsku dávať nemôže, pretože na to musia prísť jeho obyvatelia sami.

Merkelovej výroky zazneli v čase, keď sa japonský premiér Šinzó Abe, ktorý - ako píše agentúra Reuters - je pokladaný za revizionistického jastraba, pripravuje predniesť prejav pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny. V ňom by sa údajne mohol pokúsiť zmierniť pamätné ospravedlnenie Japonska za agresiu na ázijskom kontinente, ktoré zaznelo v roku 1995. Nemecká kancelárka povedala, že si váži veľkodušnosť susedných štátov, ktoré napriek hrôzam druhej svetovej vojny a holokaustu prijali Nemecko späť do medzinárodného spoločenstva.

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

"Bez tohto veľkodušného gesta našich susedov by to nebolo možné. Nemecko však zároveň bolo pripravené otvorene a priamo čeliť svojej minulosti," uviedla Merkelová.  "Pre mňa ako nemeckú kancelárku je ťažké radiť vám, ako sa máte správať k svojim susedom. To musí vyplynúť z procesu, ktorý prebieha vnútri spoločnosti," dodala.

Vzťahy Japonska s jeho najbližšími susedmi Južnou Kóreou a Čínou, ktorí boli počas druhej svetovej vojny a pred ňou obeťami japonskej expanzie, sa v ostatných rokoch zhoršili najmä v dôsledku historických a územných sporov.

Merkelová pricestovala do Japonska

Nemecká kancelárka Angela Merkelová pricestovala dnes do Tokia na oficiálnu návštevu Japonska, kde sa zúčastní rokovaní s japonským premiérom Šinzom Abem. Informovala o tom agentúra DPA. Merkelová je na návšteve tohto ďalekovýchodného cisárstva po prvý raz za ostatných sedem rokov.

Počas svojho dvojdňového pobytu v krajine sa hodlá zasadzovať za ďalšie investície v oblasti obnoviteľnej energie. Mienka nemeckého obyvateľstva sa ešte viac postavila proti jadrovej energii po kolapse reaktora v japonskej atómovej elektrárni Fukušima v roku 2011, čo podnietilo Merkelovej vládu zatvoriť k roku 2022 všetky podobné zariadenia.

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Kancelárka bude s Abem hovoriť aj o chladných vzťahoch Tokia so susednými štátmi - Čínou a Južnou Kóreou - ohľadom územných nárokov i rozdielnych názorov na aktivity Japonska na území týchto krajín v druhej svetovej vojne.

Merkelová má v programe taktiež stretnutie s japonským cisárom Akihitom. Jej cesta do Tokia prichádza pred júnovým stretnutím lídrov štátov skupiny G7 v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko.

Angela Merkelová sleduje na návšteve Japonska robota Hondy Asima
Zobraziť galériu (9)
Angela Merkelová sleduje na návšteve Japonska robota Hondy Asima  (Zdroj: SITA)

Angela Merkelová sleduje na
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu