Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rozlúčka s Petrom Hapkom (†70): Na pohrebe hudobníkove ženy aj milenky!

V pražskej bazilike svätého Petra a Pavla sa konala posledná rozlúčka s hudobníkom Petrom Hapkom. Zobraziť galériu (10)
V pražskej bazilike svätého Petra a Pavla sa konala posledná rozlúčka s hudobníkom Petrom Hapkom. (Zdroj: super.cz/Michaela Feuereislová)

PRAHA - Petr Hapka (†70) opustil svoju rodinu, kolegov a fanúšikov minulý týždeň v utorok. Uznávaný hudobný skladateľ, dirigent a spevák skonal na vyčerpanie organizmu po tom, čo niekoľko mesiacov bojoval s Alzheimerovou chorobou. V bazilike svätého Petra a Pavla na pražskom Vyšehrade sa dnes konala posledná rozlúčka. Telo spočívalo v tmavej truhle obloženej množstvom kvetov. Rozlúčiť sa prišla nielen široká verejnosť, ale aj ženy umelcovho života. Napríklad exmanželka Ulla Kesslerová, bývalé priateľky Olga Michálková a Martina Slezáková, či ďalšie exmilenky.

V bazilike svätého Petra a Pavla sa dnes konala posledná rozlúčka s významným českým skladateľom, dirigentom a spevákom Petrom Hapkom. Zbohom mu o desiatej hodine predpoludním prišla dať široká verejnosť, ale aj hudobníkovi kamaráti - motorkári, ktorí desiatkami silných strojov zaplnili priestory pred kostolom. Nechýbala ani motorka samotného Petra Hapku. Smútočný obrad, ktorý bol už iba v kruhu najbližšej rodiny a priateľov, sa konal presne naobed. 

Do baziliky dorazili skladateľova druhá exmanželka Ulla Keslerová s dcérou Petrou, hudobníkova dlhoročná partnerka Olga Michálková s ich spoločným synom Kašparom, aj jeho bývalá partnerka Martina Slezáková, ktorá prišla s deťmi Kamilou a Ferdinandom. V kostole sa objavilo aj niekoľko záhadných žien, ktoré nikto nepoznal. Mnohí preto tipujú, že išlo o Hapkove milenky. Zbohom významnému umelcovi prišla dať aj jeho ošetrovateľka, ktorá pri ňom stála do posledných chvíľ. 

Rozlúčiť sa s českým hudobným velikánom prišli aj herec Ondřej Brzobohatý, ktorý počas obradu zahral na organe, herec Bolek Polívka, Jan Maxián z kapely Nightwork, textár Karel Vágner, spevák Petr Janda, režisér Juraj Jakubisko s manželkou Deanou, či Hapkov dobrý kamarát a zároveň textár Michal Horáček. Ten dirigentovi venoval aj pár slov. „Peter, milý Peter, tak to vidíš. Prišli tvoje deti, prišli tvoji blízki, prišli tvoje blízke, prišli kamaráti z rôznych oblastí tvojho života. Nielen, že prišli sem, ale na teba v rôznych kútoch Česka, Moravy aj Slovenska myslia a zapaľujú ti sviečku,“ začal svoju reč Horáček. 

Petr Hapka poslednýkrát vydýchol minulý týždeň v utorok v obci Okoř neďaleko hlavného mesta našich západných susedov. Umelca dlhodobo trápili zdravotné problémy. Uplynulé mesiace ho sužovala Alheimerova choroba. A práve na následky vyčerpania organizmu hudobník skonal. 

Skladateľ je známy predovšetkým ako autor aj interpret množstva piesní. Spolu s textárom Michalom Horáčkom sa podieľal napríklad na albume Hany Hagerovej Potměšilý host či albumoch s viacerými interpretmi Penzion svět a Citová investice. Nahral tiež pieseň Bude mi lehká zem s Janou Kirschner, ktorá sa dnes stala už notoricky známou. Patril tiež k najplodnejším a najvýraznejším autorom filmovej hudby. Je podpísaný napríklad pod hudbou k filmom Tisícročná včela, Páni kluci, Den pro mou lásku, Panna a netvor, Deváté srdce alebo Krava. 

VIDEO: Petr Hapka a Jana Kirschnerová - Bude mi lehká zem.

Petr Hapka a Jana Kirschner - Bude mi lehká zem

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu